NEWS

D75 kroz Karigador je otvorena, ali kod umaškog Stella Marisa zatvorena

Foto 43330
15.06.2018. 19:07; Učitavanja: 352; Početna / Gospodarstvo / D75 kroz Karigador je otvorena, ali kod umaškog Stella Marisa zatvorena

Nakon sedam i pol mjeseci rada na rekonstrukciji državne ceste kroz Karigador, u dužini od 1,5 kilometara, prometnica je napokon otvorena za promet!

Suženjem nogostupa projektant trase kroz Karigador ‘dobio’ je par centimetara u gabaritu prometnice no puno važniji ‘detalj’ u rekonstrukciji prometnice je bio uređenje ‘podzemnih’, posebno elektroenergetskih instalacija koje su, kako je u priopćenju Hrvatskih cesta navedeno, u prvom ‘izdanju’ projekta pogrešno ‘predstavljene’ pa je s novim ‘sintetskim planom svih instalacija’ izvođač radova Cesta d.o.o. Pula tražio produljenje roka završetka radova na 1,5 kilometara državne ceste, dionice kroz naselje Karigador u općini Brtonigla, zbog čega se ekonstrukcija prometnice, koja je investitora HC koštala 10,06 milijuna kuna, razvukla na nevjerojatno punih sedam i pol mjeseci!?

I dok su brojni korisnici državne prometnice, od Poreča do Umaga, odahnuli da do Umaga ne moraju voziti obilazno, ‘preko’ Brtonigle, D75 u dijelu od Umaga do Savudrije je zatvorena!

Na dijelu prometnice, koja prolazi umaškim Stella Marisom, radovi na rekonstrukciji prometnice još se izvode zbog čega je promet od Umaga do Zambratije i Savudrije preusmjeren ‘preko’ Murina.

Prema nepotpunim informacijama dobivenim iz HC-a radovi bi na tom dijelu prometnice, u dužini nešto manjoj od šestotinjak metara, trebali biti završeni do 26. lipnja ove godine.

Prema viđenom u obilasku ‘gradilišta’ izgrađen je kružni tok, na koji je spojena lokalna prometnica prema Murinama a jedan ‘izlaz s rotora’ vodi prema turističkom naselju Stella Maris. Izgrađen je i cestni podvožnjak koji spaja ‘morski’ dio naselja i kamp prostor Stella Marisa.

Investicija obnove dijela prometnice D75 kroz Stella Maris ‘teška’ je, prema dobivenim ‘glasovima’ iz HC-a, oko 6 milijuna kuna.

U vjeri da će izvođač radova Cesta d.o.o Pula, poštivati rok završetka radova, kojeg smo ‘dobili’ u HC-u, prometna infrastruktura na zapadnoj ovali Istre od Savudrije do Pule u dužini od 101,7 kilometara trebala bi biti u potpunosti pripremljena za početak glavne turističke sezone i prometovanje povećanog broja vozila.

Pretpostavka za normalne uvjete prometovanja vozila je da se u HC-u neće sjetiti da je pred sam početak špice ovoljetne turističke sezone u Istri potrebno obnoviti i asfaltnu površinu na dijelovima D75 kao što je to prije par dana učinjeno kada su radnici Istarskih cesta iz Pule na djelu D75 između Tara i rotora za skretanje do Červar Porta na nekoliko mjesta ‘mijenjali’ asfalt što je prouzročilo prometovanje vozila jednom prometnom trakom i čekanje sa ‘suprotne’ strane u koloni od skoro tridesetak minuta.

(iPress)

Print Friendly, PDF & Email
HALF 2020-S2
DSG 2020 -S