NEWS

Zatražit će se građevinska za sustav navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka

02.02.2016. 12:16; Učitavanja: 290; Početna / Gospodarstvo / Zatražit će se građevinska za sustav navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka
GO02606006

Među najznačajnijim projektima u ovoj godini na razini Istarske županije spominje se nastavak projekata navodnjavanja. U nekoliko je navrata istarski župan istaknuo da je “uspješnim projektom izgradnje sustava navodnjavanja u Valturi, vrijednog 65 milijuna kuna, Županija napravila značajan iskorak za konkurentnost istarske poljoprivrede. Također, župan je najavio da se po uzoru na sustav u Valturi i ove godine nastavlja s pripremom projektne dokumentacije za izgradnju sustava navodnjavanja Červar porat – Bašarinka, na području Poreštine.

Izmjena građevinske

U kojoj je fazi projekt i što će se konkretno raditi na tom području pitali smo nadležni županijski odjel. Iz županovog kabineta odgovaraju da je za Sustav navodnjavanja (SN) Červar Porat – Bašarinka (555 hektara neto navodnjavanih površina) u izradi optimalizacija glavno izvedbene dokumentacije, te će Istarska županija predati zahtjev za izmjenom postojeće građevinske dozvole najkasnije do 15. veljače ove godine.

-Građevinsku dozvolu dobivenu u srpnju 2014. godine, potrebno je izmijeniti radi pravila i uvjeta koji proizlaze iz nacrta Pravilnika kojim će se dodjeljivati potpore za izgradnju investicija u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja, a koji uvjetuje najvišu vrijednost javne potpore od 15.000.000 eura po pojedinom sustavu navodnjavanja, odgovaraju iz kabineta.
Dodaju kako je planirana vrijednost izgradnje SN Červar Porat – Bašarinka iznosi 65 milijuna kuna no napominju da ukoliko je jedinica regionalne samouprave korisnik sredstava za izgradnju putem Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., izgradnju investicije u iznosu od 15 posto sufinanciraju Republika Hrvatska i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj koji pokriva 85 posto. To pak znači da se i do 100 posto opravdanih troškova investicije  može realizirati putem Programa ruralnog razvoja.

U Proračunu Istarske županije za ovu godinu, u svrhu stvaranja pretpostavki za uspješnim kandidiranjem SN Červar Porat – Bašarinka, osigurano je 525 tisuća kuna od kojih je 450 tisuća namjenskih sredstava (Hrvatske vode i ]LS) i 75 tisuća kuna nenamjenskih sredstava.

Gradnja akumulacije

-Valja napomenuti kako se u sklopu realizacije sustava navodnjavanja putem Programa ruralnog razvoja može ostvariti povrat uloženih sredstava u projektnu dokumentaciju, za koju je ugovorena izrada datuma ne starijeg od 1. siječnja 2014. godine, odgovaraju iz Županije.

Na pitanje što će se putem projekta konkretno realizirati vele da će se putem tog planiranog sustava navodnjavati 555 hektara poljoprivrednih površina, a sastojat će se od otprilike 12.000 m linijske infrastrukture, uz popratnu infrastrukturu kao što je mala akumulacija Mateši (zapremine do jedan milijun kubnih metara), nasip, crpna stranica te trafostanica. Sama izgradnja trebala bi se odvijati od 2017. do 2019. godine.

-Preciznije rokove oko početka gradnje predmetnog sustava navodnjavanja moći ćemo definirati po otvaranju natječaja te evaluaciji kandidiranog projekta od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi koja će biti nadležna za operativnu provedbu Programa, poručuju iz županovog kabineta.

Iz proračuna rezervirano najviše sredstava za poljoprivredu

Analizirajući proračunska sredstva rezervirana za razvojne programe, projekte i sam rad unutar rada županijskih upravnih odjela vidljivo je da je najviše novca namijenjeno upravo Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu koji raspolaže s 41, 8 milijuna kuna. Slijedi odjel za održivi razvoj s 40,9 milijuna kuna, a na trećem je mjestu odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu s osiguranih 36,9 milijuna proračunskih sredstava.

Odjel za proračun i financije raspolaže budžetom od 26,7 milijuna kuna, dok odjel za decentralizaciju, lokalnu i područnu samoupravu, prostorno uređenje i gradnju na raspolaganju ima 24,9 milijuna kuna . U ovogodišnjem proračunu za odjel koji se bavi socijalom i zdravstvom, osigurano je 11,1 milijun kuna, kultura “dobiva” 7,2 milijuna kuna, a turizam 6,6 milijuna kuna. Odjel za međunarodnu suradnju i EU poslove raspolaže s 6,2 milijuna kuna, dok je za gospodarstvo rezervirano 5,9 milijuna kuna

Stručna služba Skupštine ima osiguranih 4,9 milijuna proračunskih kuna, a kabinet župana raspolaže s nemalih 3,2 milijuna kuna. Odjel za talijansku nacionalnu manjinu i druge etničke skupine na raspolaganju ima 2,2 milijuna kuna, Služba za javnu nabavu 730.089 kuna, a najmanje proračunskih sredstva u iznosu od 475.225 kuna namijenjeno je Službi za unutarnju reviziju.

Danijela Bašić-Palković, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
HALF 2020-S2
DSG 2020 -S