Županijska Skupština usvojila rebalans proračuna

IMG_Skupština
13.07.2023. 22:18; ; Početna / Novosti / Iz županije / Županijska Skupština usvojila rebalans proračuna

Na današnjoj 17. sjednici Skupštine usvojen je Prijedlog Izmjena i dopuna proračuna Istarske županije za 2023. godinu, u iznosu od 267.860.000,00 eura odnosno za 23.860.000,00 eura više u odnosu na Proračun. Za Izmjene i dopune digle su ruke sve vijećnice i svi vijećnici kako vladajuće koalicije, tako i oporbe, osim četvero SDP-ovaca.

Osnovne značajke rebalansa odnose se na uvrštavanje viškova i manjkova ostvarenih 2022. godine, te usklađenja programa, aktivnosti i projekata s procjenom ostvarenja prihoda kako kod proračunskih korisnika tako i kod Istarske županije. Također, planira se povećanje zaduživanja kod Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat Rovinj-Rovigno jer se dijelom povećava već planiran kredit za renoviranje zgrade u kojoj će se urediti Dječji odjel, a od ostalih projekata i aktivnosti kojima se osiguravaju sredstva najvažniji su: kapitalna ulaganja u izgradnju doma za starije A. Štiglić Pula; ugradnja lifta u Domu za starije osobe Raša; izrada projektne dokumentacije za obnovu bivše zgrade kirurgije Opće bolnice Pula za Istarsko veleučilište; saniranje onečišćenja obale u LIžnjanu; sufinanciranje redovne djelatnosti domova za starije zbog povećanja materijalnih troškova, osobito prehrambenih artikala, te sufinanciranje redovne djelatnosti Azil za životinje Pula. Spomenimo i izradu projektne dokumentacije za izgradnju sedam identičnih objekata Hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza kojim bi se započeo postupak izgradnje prepoznatljivih, energetski učinkovitih zgrada.

Župan Boris Miletić je prihvatio amandman na rebalans proračuna Kluba zastupnika MOŽEMO! – Zelena alternativa – ORaH, a koji je u ime predlagatelja obrazložio vijećnik Slaven Boljun. Amandman, u iznosu od 45 tisuća eura, odnosi se na „Program zaštite mentalnog zdravlja djece, adolescenata i školskih djelatnika“, odnosno zapošljavanje dodatnih 5 školskih psihologa u osnovnim školama.

            Na dnevnom redu našao se i Prijedlog Odluke o dodjeli nagrade „Krasna zemljo- Meraviglioso paese“ za 2022. godinu, za životno djelo istaknutoj glazbenici Lidiji Percan, koja je svojim djelovanjem dala izniman doprinos na području kulturne, umjetničke i glazbene djelatnosti. Prijedlog je jednoglasno usvojen, a priznanje će dobitnici biti uručeno 11. prosinca, na dan obljetnice rođenja Matka Brajše Rašana.

Na aktualnom satu je, pak, bilo govora o raznim aktualnim temama, a pristigle su i dvije inicijative. U ime Kluba vijećnika IDS-ISU-Zeleni, vijećnik Robert Velenik predložio je da se prema istarskim gradovima i općinama uputi dopis u kojem ih se poziva na redovito održavanje antifašističkih spomenika i spomen ploča, budući da se ove godine obilježava 80 godina od pripojenja Istre matici domovini, a vrijednosti antifašizma utkane su u istarski identitet. Inicijativa je jednoglasno prihvaćena. Vijećnik Ivan Mikulić (ISU) je predložio osnivanje savjetodavnog tijela Skupštine, točnije Povjerenstva za zaštitu starijih osoba, koje čine više od 25 % stanovništva Istre, a isti će biti uzeti u razmatranje.

Vijećnik Igor Belas (SDP) govorio je o prekomjernom broju divljih svinja u Park šumi Šijana, na što mu je pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan odgovorio da je problem prisutan na razini županije, a osvrnuo se i na niz aktivnosti koje su lani provedene, u suradnji s Lovačkim savezom. Prema njegovim riječima, zabilježeno je manje naleta automobila na divlje svinje, kao i znatno manje šteta u poljoprivredi. Također, vijećnik Belas je pitao i o sanaciji županijske ceste Prodol-Rakalj. Ravnatelj ŽUC-a David Stankić je kazao da se uskoro očekuje potpisivanje Sporazuma za sufinanciranje obnove kolnika za 600 m ŽC 5119, u zoni naselja Krnica.

Daniele Kumar (IDS-DDI) je pitao o zaštiti istarskih poljoprivrednih proizvoda oznakom izvornosti na razini EU, na što mu je pročelnik Pinzan odgovorio da su do sada zaštićeni Istarski pršut, ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra“, Meso istarskog goveda boškarina i Muškat Momjanski – Moscato di Momiano, a u tijeku su postupci za istarski med, ovčji sir, i kobasicu, a u planu je i zaštita određenih jakih alkoholnih pića, pancete i istarskog crnog tartufa.

            Župan Boris Miletić je odgovorio na pitanje vijećnika Renata Kalca (MOŽEMO!) o sanaciji štete u Ližnjanu, za što je Županija do sada utrošila 1,1 milijuna eura.

„Zahvalan sam svim službama koje su promptno reagirale i još jednom pokazale zajedništvo. Imamo indicije, odnosno dokaze o onečišćivaču i u tijeku su pregovori kako bi onečišćivač podmirio utrošena sredstva te ih vratio u naš proračun“, kazao je župan dodajući da je o toj temi razgovarao i s predsjednikom Vlade RH Plenkovićem i s ministrom Butkovićem.

Nadalje, župan Miletić se osvrnuo i na turističku sezonu, podsjetivši da je jedino Istra od svih primorskih županija u 2022. godini realizirala za 3 % bolji rezultat nego rekordne 2019. Rezultati za prvih šest mjeseci ove godine, pak, pokazuju da je Istra realizirala 1,74 milijuna dolazaka i 8,4 noćenja, što je za 8 % bolji rezultat u dolascima i za 7 % bolji u noćenjima, u usporedbi s lani.

            Župan Miletić je s govornice uputio i čestitku svim maturanticama i maturantima Istarske županije.

 

KABINET ŽUPANA

Print Friendly, PDF & Email