NEWS

Župan Miletić održao prijem za nagrađene istarske inovatore

Prijem za inovatore (1)
13.12.2023. 23:15; ; Početna / Gospodarstvo / Župan Miletić održao prijem za nagrađene istarske inovatore

U sjedištu Istarske županije, u Puli, istarski župan Boris Miletić održao je danas prijem za nagrađene istarske inovatore koji su za svoje tri inovacije osvojili zlatne medalje na prestižnom 75. međunarodnom sajmu IENA u Nürnbergu.

Župan Miletić srdačno je čestitao svim nagrađenim inovatorima iz Istare koji su svojim trudom i zalaganjem osvojili vrijedno priznanje te je pohvalio njihov predani rad i kreativnost.

„Kako vidimo nagrade za istarske inovacije postaju sve više tradicionalne i posebno mi je drago što ove godine nagrade dolaze iz različitih područja, od pomorstva do vrlo kvalitetnih aplikacija. Volim reći kako mi u Istri težimo izvrsnosti, a sigurno inovacije tome znatno doprinose jer svi znamo da svaki uloženi euro u inovacije vraća se višestruko uvećan natrag“, poručio je župan Miletić

Pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac kazao je kako je znanje najvrjedniji resurs kojega imamo.

„U Županiji se trudimo, kroz izgradnju novih i modernih školskih zgrada, poboljšati infrastrukturne uvjete školovanja, a s druge strane nastojimo i povećati izdvajanja za knjižne fondove u školama, za školarine, građanski odgoj i za uspješan projekt Zavičajne nastave.“ – kazao je pročelnik Glušac.

Zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije Leo Pincan zahvalio se županu na prijemu te je kazao kako je uspjeh inovatora ove godine izuzetan i veoma značajan za nastavak razvoja kreativnosti i inovacija.

„Nastup na međunarodnom sajmu veliko je iskustvo i za učenike koji su se našli u prilici komunicirati iz prve ruke s inovatorima, ali i humanitarcima i osobama koji rade dobre stvari iz cijelog svijeta“, kazao je Pincan.

Tri istarske inovacije koje su dobile zlatne medalje na prestižnom međunarodnom sajmu IENA u Nürnbergu su:

– Električni putnički katamaran ProEco60 Luciana Bega iz tvrtke Marservis iz Kaštelira. Za inovaciju je osvojio i posebnu nagradu za najbolju inovaciju od Iranskog instituta za istraživanje i inovacije.

– Zlatna kora, vaza s pričom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli autora Svena Maričića, Jasne Vekić, Mireja Barbića, Lorene Lazarić Stefanović, Kristine Iveković i Lee Buljubašić

– Autojukebox, program za puštanje glazbe u školi Gimnazije Pula, autora učenika Daniela Lukšića i Vita Rabara, uz mentorstvo profesora Nikole Vujačića. Zlato je ovim mladićima pripalo za inovativnu aplikaciju koja je svojevrsni nastavak već poznate “Škole na dlanu”, aplikacije izrađene u 2020. godini u kojoj je moguće pronaći raspored sati, učionica i brojne druge informacije koje omogućavaju učenicima snalaženje u školskoj zgradi tijekom nastave.

Podsjetimo, Istarska županija osigurala je u 2023. godini Savezu udruga inovatora Istarske županije financijska sredstva u iznosu od 10.617,82 EUR za provedbu Programa poticanja i zaštite inovacija, promocije na međunarodnim izložbama inovacija i kroz njih istraživanje tržišta s ciljem komercijalizacije.

 

UPRAVNI ODJEL ŽUPANA

Print Friendly, PDF & Email