NEWS

Zrak je zagađen česticama pustinjskog pijeska, novih mjera za sada nema !

EULJ-XPWoAAl0X4
28.03.2020. 10:32; Učitavanja: 1.004; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Zrak je zagađen česticama pustinjskog pijeska, novih mjera za sada nema !

Na press današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak komentirao je onečišćenje zraka jučer u Zagrebu.
“Radi se o lebdećim česticama, to su sitne čestice prašine koje ulaze u pluća i mogu ući i u krvotok. One oštećuju i izazivaju akutne, kronične respiratorne probleme. Nakon velike studije WHO-a dokazano je da uzrokuju kardiovaskularno oštećenje. Ovo onečišćenje nema veze s Hrvatskom, nije došlo iz Hrvatske, ono je došlo kod nas i širi se dalje na zapad. Jučerašnja situacija bila je kritična, danas je bolja. Ne preporučujem nikome da ide van dok te čestice ne budu odnesene dalje na zapad”, kazao je.
Važno je napomenuti da je onečišćenje šire, nije samo u Zagrebu. Radi se o česticama “pustinjskog praha” onačenih kao PM10, a prognoza kretanja čestica je u nastavku.

Sitne čestice koje ulaze u pluća

Radi se o onečišćenju zraka sa lebdećim česticama prašine. S obzirom na to da su čestice sitne, mogu mogu dugo lebdjeti u zraku, a zračne struje nose ih na udaljena područja. Tako je onečišćenje došlo u Hrvatsku i susjedne zemlje te se širi dalje na zapad. 

“To su sitne čestice prašine promjera 10 i 2,5 mikrona.  Vrlo sitne čestiće koje ulaze u pluća, pa čak i u krvotok. One izazivaju akutne i kronične respiratorne probleme, a također je 2011., nakon velike studije Svjetske zdravstvene organizacije, dokazano da uzrokuju i kardiovasukalrne probleme”, pojašnjava Capak. 

U petak su u nekoliko hrvatskih gradova bile zabilježene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica što je zabrinulo građane, a riječ je o o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog jezera. 

Izvijestili su to stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Državnog hidrometeorološkog zavoda nakon što su zabilježene visoke koncentracije čestica u Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku i mjestu Zoljan kraj Našica.

Onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo bi biti znatno manje, procijenili su.

Zasad nema novih mjera

Ministar Božinović kazao je da je poduzet cijeli niz mjera kako bi se zaštitili ljudi.

“Donijeli smo mjere o otvaranju specijaliziranih trgovina na tržnicama. Ne razmišljamo o novim mjerama”, kazao je Božinović. “Ukoliko budemo uspješni i dosljedni u provedbi svih mjera, lakše ćemo se nositi sa situacijom”, dodao je.

Na upit ima li potvrde o koronavirusu u zatvoru Bilice, Božinović je kazao da se u zatvorima strikto provode epidemiološke mjere. “Bilo je nešto samoizolacija, bilo je sumnje u jedan slučaj koji se pokazao negativan. U sustavu nema informacija o tome da je zabilježen pozitivan nalaz na koronavirus”, rekao je.

“Klinika Fran Mihaljević je proglašena institucijom koja vodi računa o oboljelima. Broj bolesnika na respiratoru je 19, od toga je 9 u Fran Mihaljević”, kazao je ministar Beroš. “Formirali smo sekundarni centar u Areni. Pripremili smo sustav za ovu ugrozu. U zdravstvenom sustavu imamo 14.500 kreveta”, rekao je Beroš. (index.hr)

Print Friendly, PDF & Email