NEWS
Pentola Porec S2 102020

Zlatna i srebrna medalja za istarske inovatore u Ženevi

Hrvatski_inovatori_u_Zenevi
16.04.2018. 13:25; Učitavanja: 150; Početna / Gospodarstvo / Zlatna i srebrna medalja za istarske inovatore u Ženevi

(Rex) ZLATO ERVINU MATIĆU IZ POREČA, SREBRO DENISU KOLNREKAJU IZ UMAGA
Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Savez udruga inovatora Istarske županije – Pula organizatori su ovogodišnjeg, 24. po redu sudjelovanja hrvatskih inovatora na 46. Internacionalnom Salonu inovacija u Ženevi, najprestižnijem okupljanju inovatora iz cijelog svijeta, koji se održavao od 11. do 15. travnja 2018. godine. u prostorima „PALEXPO“. Sudjelovale su selekcije inovatora iz 40-tak  zemalja sa svih kontinenata, a ukupno je bilo predstavljeno oko 1000 inovacija na površini od 8.500 m2.

Hrvatska selekcija sudjelovala je 24. put za redom, a ove godine Udruga inovatora Hrvatske izabrala je i predstavila 8 inovacija od čega je Savez udruga inovatora istarske županije za predstavljanje na ovoj izložbi izabrao dvije inovacije i to:

– Napravu za čišćenje, bojenje i održavanje rasvjetnih stupova koja rješava tehnički problem čišćenja, bojenja i održavanja rasvjetnih ili drugih stupova uz putove, ceste i autoceste autora Ervina Matića iz Poreča i

– Skriveni sustav za držanje mobilnog uređaja ili vlastitog ekrana na sportskoj kapi s automatskim otpuštanjem i uvlačenjem autora Denisa Kolnrekaja iz Umaga

Izložbu, kako se i očekivalo, posjetilo je više od 50 000 posjetitelja od kojih su većina bili već tradicionalno poslovni posjetitelji. Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud kojeg je činilo više od 85 stručnjaka iz cijelog svijeta, među kojima i predstavnik Hrvatske, Zoran Barišić,dipl.ing., Sve izložene inovacije bile su razvrstane u 26 grupa, a istarske inovacije bile su razvrstane u dvije različite grupe.    

Inovacije istarskih inovatora, a posebno ona od Ervina Matića, izazvale su veliku pozornost posjetilaca i međunarodnog ocjenjivačkog suda koji je u konačnici dodijelio

ZLATNU MEDALJU:

– ERVINU MATIĆU iz Poreča za Napravu za čišćenje, bojenje i održavanje rasvjetnih stupova koja rješava tehnički problem čišćenja, bojenja i održavanja rasvjetnih ili drugih stupova uz putove, ceste i autoceste 

Ervinu Matiću na posebnoj svečanosti uručena je specijalna nagrada Rumunjskog instituta za inovativne tehnologije iz Bukurešte. Nagrada je to za inovaciju koju su oni ocijenili kao najznačajniju na izložbi u Ženevi.

SREBRNU MEDALJU:  

–  DENISU KOLNREKAJU iz Umaga za Skriveni sustav za držanje mobilnog uređaja ili vlastitog ekrana na sportskoj kapi s automatskim otpuštanjem i uvlačenjem.  

Izuzetnim rezultatima postignutim na osnovi odluke ocjenjivačkog suda moramo pridodati i poseban interes posjetilaca za inovacije istarskih inovatora a posebno poslovnih ljudi koji su iskazali interes za obje inovacije istarskih inovatora. Sukladno tome možemo očekivati još dvije uspješno komercijalizirane inovacije istarskih inovacija.            

Za vrijeme održavanja salona inovacija Geneve-2018 hrvatske inovatore na sajmu je posjetio i Generelni konzul Republike Hrvatske u Zürichu Slobodan Mikac. Razgledavši hrvatske inovacije izrazio je zadovoljstvo viđenim, te je pohvalio napore Udruge inovatora Hrvatske i nazočnih inovatora na salonu na uloženom trudu za što kvalitetnijom prezentacijom i visokom razinom inovativnosti i kreativnosti u osmišljavanju svojih inovacija.

Voditelj zastupničkog tima u Ženevi Leo Pincan – zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije ističe kako i ovo sudjelovanje istarskih inovatora na okupljanju inovatora iz cijelog svijeta potvrđuje kako je izbor i sudjelovanje na Internacionalnom salonu inovacija u Ženevi izuzetno koristan izbor, i za inovatore predstavlja mjesto na kojem se vrata komercijalizacije otvaraju najbrže a i mjesto gdje se već od 1995. godine prepoznaju vrijednosti istarskih inovacija. Ovo sudjelovanje na 46. Internacionalnom salonu inovacija u Ženevi provedeno je uz potporu Istarske županije-Upravnog odjela za gospodarstvo, Saveza udruga inovatora Istarske županije i Društva inovatora Pula.
Tajnik SUIIŽ-a, Đani Pincan

(Rex)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email