NEWS

Žive jaslice u Svetom Lovreču privukle tisuće posjetitelja

zive_jaslice_n
27.12.2015. 09:50; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Žive jaslice u Svetom Lovreču privukle tisuće posjetitelja

” I dok su bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu. ”

Ovako o rođenju Isusovu u Betlehemu piše u Evanđelju po Luki, a te su riječi uživo u Sveti Lovreč, na najveće Žive jaslice u zemlji došle pogledati na tisuće posjetitelja.  Tekstovi evanđelista Mateja i Luke svjedoče o skromnosti, tajanstvenosti i jednostavnosti ovog predivnog događaja…Početak zajedničkog života jednog skromnog bračnog para prije 2000.godina te njihov dalek put iz Nazareta u Betlehem, radi popisa stanovništva kojeg je naredio rimski car August te Isusovo rođenje ondje u skromnoj štalici priča je koja oduševljava i ispunja nadom i vjerom već dva tisućljeća.

zive_jaslice_4

Stanovnici Svetog Lovreča već nekoliko godina uprizoruju scene iz ove priče, postavljajući uživo Svetu obitelj sa Marijom, Isusom i Josipom, jaslicama, pastirima, zanatlijama, vojnicima, Tri kralja, domaćim životinjama poput krava, magaraca, ovaca i koza, kokoški, pilića, zečeva, boškarina…tu su i logorske vatre, te zanatlije poput kovača, postolara, pekara, kamenoklesara, bačvara, ribara, pralja, mlinara…Šetajući u doista iznimnoj gužvi mnoštva posjetitelja željnih čarobnih Živih jaslica , čovjek se osjeti malenim, skromnim, radosnim. Marija, Isus i Josip te anđeo koji bdije nad njima nezaboravan su biblijski živi prizor koji se dugo pamti, posebice kod najmlađih posjetitelja.

zive_jaslice_6

Sveti Lovreč, “istarski Betlehem”, svoju će gostoljubivost i veliko srce i složnost mještana ponovno prikazati 6.siječnja , 2016.godine od 17 do 20 sati, kada je na redu treće uprizorenje Živih jaslica. Pođite i uživajte u ovim slikama uživo, ulaz je besplatan, a možete se okrijepiti kuhanim vinom i čajem, božićnim domaćim kolačima te kupiti domaće rukotvorine u bogatoj ponudi štandova. Žive jaslice u Svetom su Lovreču pun pogodak, a njihovim uprizorenjem 6.siječnja na Bogojavljenje ili Blagdan Tri kralja ( Gašpara, Melkiora i Baltazara) završava Božićno vrijeme.

(J. Vitasović, Regional Express )

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email