Zeleni protiv gradnje golf igrališta

25.01.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Zeleni protiv gradnje golf igrališta
168GO120281.jpg


VRSAR – Milivoj Čuka, predsjednik vrsarske Zelene stranke, sazvao je konferenciju za novinare o prijedlogu općinskog Prostornog plana, na kojoj je govorio i predsjednik Demokratskog saveza zelenih Anton Rupnik. Neobično je bilo što je konferencija sazvana nakon okončanja javne rasprave o prijedlogu plana, ali je Čuka napomenuo da je u općinsku upravu uputio zahtjev da se rasprava produži za deset dana, budući da je od 22. prosinca do 22. siječnja, dok je bila javna rasprava, bilo deset dana praznika, pa nije ispunjen zakonski uvjet od 30 dana rasprave.

– Znam da je prijedlog vrsarskog Prostornog plana morao biti usklađen sa županijskim, ali moram reći da u vrijeme javne rasprave o županijskom planu nismo imali taj plan na uvid, niti su vijećnici o tome raspravljali. Ako je prijedlog županijskog Prostornog plana i predstavljen u Vrsaru, nismo o tome imali informaciju i ni na koji način naša stranka nije mogla utjecati na njegovo donošenje. Uvjeren sam da smo mogli građane upozoriti na to što znači golf igralište, odnosno koliko je štetno. Sada ga imamo i u općinskom Prostornom planu, rekao je Čuka, koji se protivi planiranom terenu za golf igralište pokraj vrsarskog groblja.

Rupnik je govorio o inicijativi njegove stranke da se općinska, gradska i državna zemljišta ne prodaju, nego da se uvede institut prava građenja, te upozorio da je i premijer Ivo Sanader konačno uvidio da je to pravednije, jer znači trajni prihod lokalnoj samoupravi i državi. »Općine i gradovi do sada su, prodavajući građevinsko zemljište, zapravo bili mešetari nekretninama. I u Vrsaru sada smanjuju građevinsko područje, oštećujući vlasnike parcela. Ogromne su razlike u cijeni između građevinskog i poljoprivrednog zemljišta«, napomenuo je Rupnik.

Čuka zamjera i činjenicu da je Kapetanova Stancija, koja je u provedbenom planu naselja imala status zaštićenog arheološkog područja, izgubila taj režim u prijedlogu općinskog Prostornog plana. Kaže da je desetgodišnjim kašnjenjem donošenja Prostornog plana učinjena ogromna šteta razvoju Vrsara.

Na novinarsko pitanje kako njihove stranke kane utjecati da se te negativne strane županijskog, pa onda i općinskog Prostornog plana otklone, ni Čuka ni Rupnik nisu direktno odgovorili. Rupnik je rekao da je pet do sedam golf igrališta u Istri moguće izgraditi, ali ne više od toga, te da poljoprivredne površine treba potpuno zaštititi. Čuka je dodao da postavlja javno pitanje županijskim čelnicima je li napravljena studija utjecaja na okoliš 22 planirana golf igrališta u Istri. Vjeruje da će toliko golf igrališta, osim što će potrošiti dobar dio poljoprivrednog zemljišta, značajno utjecati na zagađenje zemlje i vode, ali i na promjenu krajobraza Poluotoka.


S. MATEJČIĆ, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email