NEWS

Zelena tržnica postala crna rupa

zelena-trznica
21.11.2013. 08:31; ; Početna / Lifestyle / Ostalo / Zelena tržnica postala crna rupa

– Kad sam došla prvi put mislila sam da je jedni merkat koji imate onaj na parkiralištu i bilo mi je čudno kako jedan turistički grad ima tako siromašnu tržnicu. Tek sam drugo jutro vidjela da zapravo imate jako lijepu tržnicu i dobro opskrbljenu, ispričala mi je prije nekoliko godina Talijanka kojoj je obilazak tržnica jedno o obaveznih stvari prilikom turističkog posjeta nekom gradu.

I stvarno, dok je “prava” porečka tržnica zapravo vrlo dobro organizirana unutarnjim i vanjskim natkrivenim dijelom te ribarnicom, za to vrijeme susjedna zelena tržnica, kako je neki nazivaju više zbog zelenih nadstrešnica nego ponude, na velikom parkiralištu sve jadnije izgleda. Pogotovo ako prođete u kasnim poslijepodnevnim satima kada je otvoreno još svega dva štanda, a galebovi pretražuju susjedne otvorene kontejnere.

– Prometa je ionako malo, nemaju ga niti ovi na gornjoj tržnici, a kamo li mi ovdje. Najviše rade oni koji imaju štand na početku gdje prolaze svi koji sa velike tržnice idu na parking, jer ih nešto privuče pa kupe. Pogledaju unutra prema nama i kada vide poluprazne štandove, niti ne ulaze, kaže jedan od prodavača na tzv. zelenoj tržnici.

Da njen sadašnji izgled nije na nivou Poreča zaključio je i HSU-ov vijećnik Mario Ritoša na protekloj sjednici gradskog vijeća i raspitivao se postoji li nada da se tržnica na parkiralištu nekako uredi.

– Slažem se da je ova zelena tržnica već pomalo promijenila boju. Imamo preko 40 posto slobodnih mjesta, a s druge strane na onoj gornjoj, pravoj tržnici imamo oko 35 posto slobodnih mjesta, kazao je direktor Usluge Milan Laković. Prema njegovim riječima pokušat će sadašnjim zakupcima ponuditi da popune prazne prostore na pravoj tržnici, a da podizanjem cijena zakupa na zelenoj tržnici stvore sredstva koja će investirati u podizanje kvalitete izložbenog prostora na ovom dijelu, budući da Usluga nema novaca za investiciju. Izložbeni bi se prostor tako smanjio i bolje opremio, a stvorila bi se nova mjesta za parking kojih ionako fali. Laković veli da će do kraja godine kada ističu ugovori zakupcima ponuditi ovu varijantu. Hoće li baš zakupci biti zadovoljni njome ostaje nam vidjeti. Ali ima onih kojima ne smeta izgled zelene tržnice već sadržaja u blizini.

– Ako je budu preuređivali neka maknu i onaj banka – kontejner ružnog izgleda i još goreg naziva koji se nalazi u blizini. Po nazivu možeš zaključiti da je prije kontejner za doniranje, nego za bankarske usluge, zaključuje jedna poznanica kojoj smeta nedavno postavljeni kiosk banka na parkiralištu, no o tome drugom prilikom.

V. Habereiter, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email