Zelena Istra: Gospodarski moćnici ne žele prihvatiti odgovornost za otpad koji proizvode

04.01.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Zelena Istra: Gospodarski moćnici ne žele prihvatiti odgovornost za otpad koji proizvode
284zelena_istra.jpg

Proizvođači ambalaže tako pokazuju da se ne žele odreći ni najmanjeg dijela profita, čak prijete poskupljenjima svojih proizvoda i slijedom toga padom standarda stanovništva. Trošak brige za okoliša, odnosno izbjegavanje nastajanja otpada, mora biti uobičajen trošak poslovanja, po načelu onečišćivač plaća, kao svugdje u svijetu, tvrde u "Zelenoj Istri". Pri tom se ne bi smjelo dopustiti da stanovništvo postane talac želje proizvođača za izbjegavanjem odgovornosti. Posebno je zanimljivo da su i strani trgovački lanci sudjelovali u tom izbjegavanju iako u njihovim matičnim zemljama poštuju sve propisane visoke standarde zaštite okoliša i financiranja zbrinjavanja otpada, kaže se u priopćenju.

Čudno je i ponašanje trgovina, onih s više od 200 metara četvornih, budući da im je država osigurala pokrivanje svih troškova sakupljanja ambalaže, isplatu potrošaču i pokriće troškova sakupljanja ambalaže, stoji u priopćenju Upravnog odbora "Zelene Istre". Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zamjera se što pri izradi Pravilnika nije koristilo iskustva civilnog društva. Bez obzira na to, stoji na kraju priopćenja, udruge za zaštitu okoliša cijele Hrvatske uključit će se u informiranje građana o novom Pravilniku i postupanju s otpadom.

Radio Pula, Zelena Istra

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email