NEWS
Ljekarna

Zdravi grad Poreč prisustvuje godišnjem sastanku Hrvatske mreže zdravih gradova u Požegi, 20. do 22. listopada, sa centralnom temom Unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom

pozega-2016-1
21.10.2016. 12:20; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Zdravi grad Poreč prisustvuje godišnjem sastanku Hrvatske mreže zdravih gradova u Požegi, 20. do 22. listopada, sa centralnom temom Unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom

Vizija i misija zdravih gradova je zaštita i unapređenje zdravlja svih stanovnika te prepoznavanje osjetljivih/ranjivih skupina i izjednačavanje mogućnosti za sve ranjive skupine građana.

Temeljna je poruka ovog stručnog skupa da se osnovni pomaci u zdravlju svih skupina građana događaju kada politika prepoznaje zdravlje vlastitih građana kao osnovnu vrijednost. Uspješni Zdravi gradovi na  lokalnoj razini odabiru lokalno rješive prioritete za zdravlje i postaju pravičan i kvalitetan servis za vlastite građane.

Posebno ranjiva skupina su osobe s invaliditetom (OSI). Na skupu se razmatraju pretpostavke za pristupačnost i “neisključivanje” OSI iz svih sustava, a posebno iz sustava zdravstva koji za OSI ima izniman značaj. I sam sustav zdravstva nije dovoljno prilagođen OSI (znakovni jezik, stomatološke i ginekološke ambulante, pristupi svim djelatnostima u zdravstvu). Tim povodom na ovom skupu će biti dorađen upitnik usklađen da zakonskom regulativom za poštivanje pristupačnosti  koji će biti ponuđen sustavu zdravstva, bolnicama, domovima zdravlja u svrhu procjene i unapređenja pristupačnosti u zdravstvenim ustanovama. Uočava se da je potrebno napraviti sustavne promjene jer su mnoge zajednice / gradovi Hrvatske lokalno učinile više od čitavih sustava pa i najosjetljivijeg sustava zdravstva. To je posebno važno jer su promjene zdravstvenog sustava u jednom dijelu došle do nepovratnih točaka koje ne idu u prilog zdravlju stanovništva u cijelosti.

Zdravi gradovi RH, među kojima oni najuspješniji kao Poreč , ponovo su istaknuti kao značajno bolja i zdravija mjesta za život jer su odabrali vlastite prioritete za zdravlje, unapređuju uvjete života i zdravlje svih svojih stanovnika, a posebno olakšavaju život ranjivih skupina svojih građana te tako inzistiraju na pravičnosti i smanjivanju nejednakosti u zdravlju.

Skup je pozdravio župan Požeško Slavonske županije, Alojz Tomašević . Zatim, prof. emeritus dr. Silvije Vuletić sa Škole narodnog zdravlja A. Štampar koji je kao veteran hrvatskog javnog zdravstva istaknuo:” Predstavnici zdravih gradova su stručnjaci koji čine najvrjedniji segment javnog zdravstva jer  javno zdravstvo provode u praksi i jer su jedini u pravom smislu odmakli javno zdravstvo iz kabinetskih uvjeta i unijeli ga kao kvalitetu u živote ljudi”.  Pozdravu se pridružila nacionalna Mreže zdravih gradova koordinatorica, dr. Selma Šogorić naglasivši da je cilj skupa izjednačavanje mogućnosti za OSI u sustavu zdravstva i drugim sustavima te u lokalnim zajednicama, a posebno sugeriranje smjernica Ministarstvu zdravstva za izjednačavanje mogućnosti za OSI u ovom osjetljivom sustavu.

 

ZDRAVI GRAD POREČ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email