NEWS
Ljekarna

Zdravi grad Poreč: Podrška maturantima i roditeljima pred državnu maturu

22.02.2021. 13:44; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Zdravi grad Poreč: Podrška maturantima i roditeljima pred državnu maturu
podrska-maturantima

U Tjednu psihologije psiholozi su se posvetili maturantima i njihovim roditeljima te izazovu ovogodišnje državne mature. Dana, 18.02.2021. putem ZOOM platforme održan je roditeljski sastanak za roditelje maturanata na temu: Državna matura-podrška maturantima u ovom izazovnom periodu! Sastanak je otvorio ravnatelj Krešimir Bronić, pozdravio roditelje te obrazložio da je izbor teme potaknut istraživanjem provedenim  prošle godine s učenicima škole. Prof. Bruno Žiković, ispitni koordinator, pružio je još nekolicinu konkretnih informacija koje se odnose na državnu maturu.

Školska  psihologinja Petra Andrić i psihologinja Zdravog grada Poreč, Sandra Milotti Ašpan, održale su tematski dio roditeljskog sastanka koji je bio posvećen državnoj maturi, ispitnoj  anksioznosti  te značaju roditeljske podrške. Školska psihologinja govorila ja o utjecaju državne mature na mentalno zdravlje učenika, kako si učenici mogu pomoći kod javljanja previsoke razine ispitne anksioznosti. Isto tako je prenijela iskustva iz rada s maturantima u razredima, budući da su, u sklopu obilježavanja Tjedna psihologije, u srednjoj školi Mate Balote održane interaktivne radionice koje je vodila upravo školska psihologinja Petra Andrić u svim 4. razredima na temu „Državna matura i ispitna anksioznost“.

 Psihologinja Sandra Milotti Ašpan je, iz svog iskustva psihoterapeuta u Zdravom gradu,  govorila o važnosti roditeljske podrške  pri očuvanju mentalnog zdravlja djece tijekom čitavog školovanja kao i u ovako iznimno stresnim situacijama kao što je državna matura u uvjetima pandemije.  Posebno je roditeljima istaknula važnost destigmatizacije kada je u pitanju traženje stručne pomoći jer je ponekad mladima ali i roditeljima potrebna stručna podrška za lakše prevladavanje izazova i teškoća, a tada je treba i koristiti.

Print Friendly, PDF & Email