NEWS

Zdravi grad Poreč: Koje mogućnosti zajednice nude osobama s invaliditetom te koliko ulažu u rani razvoj djece?

13.06.2022. 08:57; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Zdravi grad Poreč: Koje mogućnosti zajednice nude osobama s invaliditetom te koliko ulažu u rani razvoj djece?
group-osi

O ovim se temama razgovaralo na 28. Motovunskoj ljetnoj školi unapređenja zdravlja Hrvatske mreže zdravih gradova (HMZG) koja je održana on-line. Središnja tema bila je Cjelovita skrb o ranjivim skupinama i to osobama s invaliditetom i djeci u periodu ranog razvoja. Stručne teme u organizaciji HMZG sastojale su se od dva događanja: Tematske konferencije pod nazivom Postignuća  i izazovi u implementaciji Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom lokalno i radionice pod nazivom Ulaganje u rani razvoj djece- rano otkrivanje i rana intervencija te njezina dostupnost u zajednici. Kroz Tematsku konferenciju koja je održana 07. lipnja cilj je bio utvrditi da li je, usprkos izazovima šireg okruženja u posljednjih nekoliko godina i ako da, u kojim područjima ostvaren napredak u lokalnim zajednicama u implementaciji Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Na Tematskoj konferenciji sudjelovali su predstavnici resornih ministarstava, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Udruga osoba s invaliditetom te gradovi članovi Mreže zdravih gradova sa svojim lokalnim iskustvima, poput Poreča, Karlovca, Dubrovnika, Zagreba, Rijeke i Opatije te Međimurske županije. Nataša Basanić Čuš kao koordinatorica Zdravog grada Poreč i predsjednica Društva invalida Poreč je predstavila porečki model izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom pod nazivom „Osobe s invaliditetom u životu zajednice“. Izložila je više od 20 godina dugačak porečki put u kojemu su osobe s invaliditetom Poreča postale ravnopravni i vidljivi članovi zajednice, a Poreč osjetljiva zajednica za potrebe osoba s invaliditetom koja neprestano nalazi rješenja i kreira nove mogućnosti za zadovoljavanje potreba u zajednici ove osjetljive skupine sugrađana. Nakon svih prezentacija je uslijedila koordinirana rasprava o izazovima šireg okruženja koji su utjecali na implementaciju Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

  1. lipnja je održana radionica pod nazivom Ulaganje u rani razvoj djece koja je isticala umrežavanje na lokalnoj i županijskoj razini i suradnju među sektorima kao osnovne preduvjete za nove inovativne usluge podrške ranom dječjem razvoju. Temeljne izazove vezane uz razvoj integrirane skrbi u najranijoj dobi predstavila je prof.dr.sc. Selma Šogorić, predsjednica HMZG koja je govorila o važnim učincima ulaganja u rani razvoj djece sa znanstveno-istraživačke razine.

Anka Slošnjak, pravobraniterljica za osobe s invaliditetom

Nakon njene prezentacije uslijedili primjeri dobre prakse: iz Karlovca, gdje su roditelji djece s autizmom oformili Udrugu za inkluziju i promicanje kvalitete življenja djece i mladih s teškoćama Frendofon, iz Osijeka gdje je voditelj Centra za autizam govorio o tranziciji polaznika u predškolsku ustanovu redovitog programa, iz Grada Zagreba gdje je pročelnica govorila o unapređivanju usluga rane intervencije u zajednici, zatim iz Grada Pule gdje je doktorica neuropedijatrica Ivona Močenić kao zamjenica gradonačelnika govorila o pulskom/istarskom modelu rane podrške i rehabilitacije djece s razvojnim rizicima i teškoćama u razvoju kroz Centar za rehabilitaciju Veruda iz Pule. Naglasila je kako se zahvaljujući Istarskoj županiji i financijskoj pomoći ostalih općina i gradova podrška ranom razvoju djeci s teškoćama proširio i na rad u prvoj ispostavi ustanove u Poreču, a za djecu Poreča i sjeverozapadne Istre. Zadnju prezentaciju predstavila je pročelnica Krapinsko zagorske županije govoreći o projektu Baltazar za osiguravanje pomoćnika u nastavi financiranog sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i koji je prepoznat kao izvrstan projekt na razini države.  

Teme Motovunske ljetne škole 2022. još su jednom pokazale koliko je važno da gradovi i županije odgovaraju na ranjivost i pružaju podršku ranjivim skupinama, u ovom slučaju osobam as invaliditetom i djeci s ranim razvojnim teškoćama, jer time stvaraju podržavajuće okruženje i nude spektar socijalnih usluga  čitavim obiteljima i pripadnicima ranjivih skupina u neposrednom okruženju zajednice ili u županiji gdje su im dostupne i od iznimne pomoći.

Zdravi grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email