NEWS

Zbog 2.300 eura zauvijek napuštaju Hrvatsku

21.07.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Zbog 2.300 eura zauvijek napuštaju Hrvatsku

POREČ – »Trideset godina već dolazimo u Hrvatsku, a posljednjih godina boravimo isključivo u kampu Solaris. Prije osam godina kupili smo novu kamp kućicu, platili je 10.000 eura i dovezli je u Solaris, gdje plaćamo godišnji paušal od 1.500 eura, 85 eura osiguranje, 155 eura boravišne pristojbe i nešto manje od 200 eura prezimljavanje kamp kućice, da je ne vraćamo u Njemačku. Ove godine dočekalo nas je neugodno iznenađenje. Znali smo, doduše, da je donesen novi zakon po kojem ćemo morati platiti neku vrstu carine, jer naša kamp kućica ostaje u Hrvatskoj, ali nismo se ni u snu nadali da će to biti 2.300 eura. To je skandalozno i odlučili smo vratiti svoju prikolicu doma i više nikada ne doći na ljetovanje u Hrvatsku«, ispričao nam je njemački bračni par koji je želio ostati anoniman, u strahu da ne bi imali neugodnosti u kampu.

U porečko dopisništvo Glasa Istre doveo ih je Jerko Sladoljev, tajnik Kamping udruženja Hrvatske. »Osobno im ne mogu puno pomoći, ali je alarmantno to što oni nisu ni prvi ni jedini s tim problemom. Imao sam do sada 20-ak pritužbi na visoko ´odrezane´ carine, ljudi redom govore da odlaze iz Hrvatske zauvijek. Pisao sam dopise i telefonski pokušavao utjecati na pokretanje izmjene tog nesretnog zakona, odnosno onog dijela koji se odnosi na procjenu vrijednosti kamp kućice i određivanje visine carine. Iz ovog slučaja proizlazi da je osam godina stara prikolica procijenjena na 7.000 eura, a nova je koštala 10.000. Osiguravajuće društvo smatra da je ta kamp kućica amortizirana 80 posto, odnosno da sada vrijedi oko 2.000 eura, a od vlasnika naši žele naplatiti carinu koja je veća od te vrijednosti«, rekao nam je Sladoljev.

Tajnik Kamping udruženja Hrvatske kaže da bi vlasnici kampova također trebali reagirati na ovakve slučajeve i utjecati na to da se problemi riješe primjereno, a proziva zbog šutnje i Udrugu kampista sa sjedištem u Zagrebu, kao i udrugu »Potrošač«.

– Zanimljivo je da lokalne carinske ispostave različito procjenjuju vrijednost starih kamp prikolica, nema jedinstvenog tumačenja, kaže Sladoljev.

– S. Matejčić 21.7.2005. –

Print Friendly, PDF & Email