NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Završeni radovi na izgradnji Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka i početak punjenja akumulacije „Mateši“

277780097_5028279217251197_4115048654843187820_n
04.04.2022. 23:43; ; Početna / Gospodarstvo / Završeni radovi na izgradnji Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka i početak punjenja akumulacije „Mateši“
Nakon što je 2015. godine, izgrađen i stavljen u funkciji Sustav navodnjavanja Valtura na području grada Pule i općine Ližnjan, danas je obilježen dovršetak radova na izgradnji Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka i početak punjenja akumulacije „Mateši“, projekt vrijedan 121,5 milijun kuna.
Svečanosti su prisustvovali istarski župan Boris Miletić, zamjenik župana Tulio Demetlika, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, izaslanik i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.
 
Sustav navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka nalazi na području grada Poreča i općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 555 hektara bruto poljoprivrednih površina. Projektiranje je započeto 2010. godine, a lokacijska i građevinska dozvola ishodovane su 2018. godine. Provodi u skladu s Pravilnikom o provedbi mjere 4.3.1. „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.
 
„Ovo je doista veliki dan za Istarsku županiju, posebice za naše poljoprivrednike. Opredijelili smo se za izvrsnost u našoj županiji, a poljoprivredni proizvodi važan su dio našega brenda. Uslijed klimatskih promjena, poljoprivrednici ne mogu ovisiti o padalinama i upravo ovakvim sustavom navodnjavanja omogućit će se veća kvaliteta, veći prinosi i veća sigurnost za istarsku poljoprivredu“, naglasio je župan Miletić podsjetivši da je Istarska županija, kao prva županija u Republici Hrvatskoj, 1998. donijela Plan navodnjavanja.
 
„Svaka kuna koju ulažemo u projekte navodnjavanja znači povećanje efikasnosti u poljoprivrednoj proizvodnji što nam je bitno kako bi Hrvatska smanjila svoju ovisnost o uvozu poljoprivrednih proizvoda. Zato i ovaj sustav navodnjavanja, drugi u Istri, bit će, siguran sam, iskorak u tom smjeru da istarski turizam i istarska potražnja tijekom cijele godine budu u većoj mjeri zadovoljeni ponudom proizvoda iz poljoprivredne djelatnosti“, rekao je ministar Ćorić.
 
Generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković podsjetio je da su prije tri godine ugovoreni radovi, a sukladno roku i dovršeni, te je trenutno u tijeku probno punjenje akumulacije Mateši.
„Na ovom području nema baš raspoloživih količina vode, pa je jedino što je bilo moguće vodu s izvorišta Gradole, kada nema potrebe turističkog sektora, privremeno skladištiti u ovakvoj akumulaciji. Ovo je jezero zapremine 865 tisuća kubičnih metara i punit će se od listopada do svibnja. Sve to će omogućiti navodnjavanje više od 500 hektara i bit će prostora i za male i za velike proizvođače. Izgrađeno je i 230 priključaka na 22 kilometara tlačne mreže, pa svatko ovdje sada ima šansu proizvoditi bolje i kvalitetnije. Ovo je samo mali dio ukupnog ulaganja. I ostali od ukupno 17 projekata navodnjavanja idu vrlo uspješno, kazao je Đuroković.
 
“Sve činimo kako bismo stvorili održivu poljoprivrednu proizvodnju ne samo u našoj županiji nego u cijeloj državi. Radi se o desecima tisuća hektara. Kroz ovaj i slične projekte u Istru kroz mjere ruralnog razvoja je zadnjih nekoliko godina uloženo više od milijardu i 200 milijuna kuna”, naglasio je izaslanik ministrice poljoprivrede Bratulić.
 
Ukupna vrijednost projekta iznosi 121,5 milijuna kuna s PDV-om, a davatelj potpore je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 85 % sredstava osigurano je putem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 15 % iz državnog proračuna, dok se neodobreni/neprihvatljivi troškovi podmiruju putem proračuna Hrvatskih voda i Istarske županije.
 
Izvođač radova je Zajednica Vodoprivreda d.o.o. Buzet i Vodotehnika d.d. Zagreb, a trajali su 36 mjeseci. Nadzor su izvršili Promacon d.o.o. Bjelovar i Opatija Projekt-Hidro d.o.o. Opatija

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email