NEWS
Best of Poreč

Završen 10. Porečki povijesni festival – Giostra

spuce-i-profumi_giostra_18092016_d-vekic
19.09.2016. 13:56; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Završen 10. Porečki povijesni festival – Giostra

Porečki povijesni festival – Giostra svoja vrata je zatvorio premijernom izvedbom komada „Špuce i profumi“ u režiji Gaetana Benčića.

Gradsko kazalište u Poreču bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta, a na daskama koje život znače sinoć je premijerno odigrana dramska predstava „Špuce i profumi“ u izvedbi Društva prijatelja Giostre i Zajednice Talijana iz Poreča. Tekst, scenarij i režiju predstave potpisuje mladi Gaetano Benčić, povjesničar i kustos Zavičajnog muzeja Poreštine. Iako se trebala izvesti na Trgu Frane Supila, predstava je zbog nestabilnih vremenskih uvjeta preseljena u prostor kazališta.

U jednosatnoj predstavi na pozornicu je izašlo četrdesetak glumaca, plesača i statista koji su pred mnogobrojnom publikom oživjeli poviješću inspiriranu priču o Arlechinu (Ivan Herak), poznatom zavodniku, koji želi osvojiti uglednu porečku plemkinju Anzolu. U pozadini cijele priče odvija se glavna gradska fešta Giostra, a kroz scene se provlače aluzije na brojne kontradikcije 18. stoljeća, među kojima do izražaja dolaze s jedne strane praznovjerja, a s druge počeci prosvjetiteljstva, uočava se dekadencija plemstva nasuprot snazi pučana, i sl. Tako se na sceni pojavljuje vračara sa svojom magičnom kuglom (Daliborka Škofić) i raspjevani prodavač ljubavi doktor Šuško (Vedran Šušnjić Šuško) koji zavode lakovjerni puk i plemstvo, kao i pripadnici svjetovne i crkvene vlasti – podestat (Azeglio Picco) i svećenik (Maurizio Sauko) koji, svaki iz svoje pozicije, prizivaju razum kod Porečana. Na razum i pamet se poziva i Zuane Sincich (Gaetano Benčić), u pratnji plemenitog Barbariga (Marino Banko), ali ipak biva prevaren i pokraden od svoga sluge Arlechina. Tu su i sestre Zuccato (Smiljana Millos, Dunja Klarić i Vilma Jugovac), poznate porečke usidjelice u stalnoj potrazi za ljubavlju, koje žude za Arlechinom. Iako spreman na sve kako bi osvojio Anzolu, planove će mu omesti žene koje je prije zaveo i iznevjerio – sluškinja Angelina (Valentina Debelić), krčmarica Luna (Denis Mikatović) i pučanka (Dorijana Čitar) koje mu postavljaju zasjedu. Arlechin ulazi u Anzolinu spavaću sobu, ali ga umjesto nje dočekuje njezin zaručnik Rodrigo (Igor Ostojić) spreman obraniti njezinu čast, a nesretnom Arlechinu se potom priređuje javno suđenje i izriče kazna protjerivanja iz grada po nalogu gradskog suca (Jakov Grgić). Na pozornici su se izmjenjivale scene s ribarima i pučanima, prizori iz plemićkih salona i krčmi, kao i već dobro poznate barokne plesne koreografije i pučke pjesme, a kao lajtmotiv poslužili su mirisi, odnosno smradovi, koji su bili i glavna tema ovogodišnjeg Festivala. Predstava se odigrala na hrvatskom i talijanskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta, kroz jednostavne, pristupačne i duhovite replike, a citirali su se i elementi dramskih komada nastalih u proteklih deset godina Giostre, pa se tako u krčmi pojavljuje i Casanova (Goran Prodan). Energija, entuzijazam i trud glumaca i redatelja bila je vidljiva tijekom cijele predstave, koja je – sudeći po reakciji publike – vrlo dobro prihvaćena.

Tijekom jučerašnjeg prijepodneva na Trgu slobode se odvijao sajam, zatim plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu su nastupili plesači, mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a održane su i edukativne radionice i igraonice za djecu. Bilo je organizirano i vrlo dobro posjećeno tematsko stručno vodstvo porečkim starogradskim ulicama. Nažalost, popodnevni program otkazan je zbog obilne kiše koje je onemogućila daljnje odvijanje planiranih nastupa. Ovogodišnja Giostra pamtit će se kao izuzetno mokra, ali ipak vrlo dobro posjećena i uspješna.

ZMP

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani