Zaštita okoliša i velika ušteda vode

25.05.2007. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Zaštita okoliša i velika ušteda vode
792GO198923.jpg

Tvrtka Cibona Trucks iz Zagreba predstavila je jučer u Poreču komunalnom poduzeću Usluga i medijima višenamjensko vozilo »kaiser eco combi« na primjeru pročišćavanja kanalizacijskih kanala.

– Specijalno komunalno vozilo ima mogućnost reciklaže vode pročišćavajući je do 95 posto čistoće, upotrebljava je bezbroj puta, čime se štede ogromne količine vode. Može se nadograđivati raznim komponentama za pročišćavanje, ekološko pranje tunela ili prijevoz opasnih tvari. Na jednoj smo prezentaciji pokazali mogućnosti vozila u betoniranju cijevi pod zemljom bez kopanja kanala. Danas u Hrvatskoj ima već desetak takvih vozila, za sada najviše u Zagrebu, za održavanje gradske kanalizacije, rekao je mr. Jure Gotovac, direktor tvrtke Cibona Trucks.

– Princip rada »kaisera« je jednostavan: za početak se rezervoar puni s nešto malo vode, u začepljeni se kanal ugura cijev koja pod pritiskom probija krute tvari, a dodatna cijev izvlači materijal u rezervoar gdje se filtrira i odvaja od vode. Kruti materijal ostaje u rezervoaru, a voda se reciklira i vraća u kanal za ispiranje. Vozilo je vrlo ekonomično, tiho i jednostavno za upravljanje, a brzina protoka vode kroz visokotlačne pumpe je do 800 litara u minuti. Vozila su različitih veličina te su prilagodljiva svakom zahtjevu, a jedno košta oko 260 tisuća eura, rekao nam je Herbert Ming, šef prodaje u Kaiseru iz Lihtenštajna.

M.S. Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email