NEWS

Zašto na tržnicama i u trgovinama iste osobe smiju izdavati hranu i naplaćivati, a u lokalima ne smiju?

pula-trznica
21.04.2020. 10:08; ; Početna / Gospodarstvo / Zašto na tržnicama i u trgovinama iste osobe smiju izdavati hranu i naplaćivati, a u lokalima ne smiju?

Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim web stranicama objavio točne mjere po kojima smiju raditi restorani, barovi i kafići koji tijekom epidemije korona virusa prodaju hranu u dostavi ili drive-inu, javio nam se jedan ugledni istarski ugostitelj, neugodno iznenađen posebnim protokolima koji se restoranima propisuju za posluživanje i naplaćivanje hrane.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, naime, ni u jednom lokalu osoba koja prima narudžbu i naplaćuje ne smije hranu i piće isporučiti kupcu nego to mora učiniti drugi zaposlenik. Ugostitelj opravdano pita o kakvoj zapravo protuepidemijskoj sigurnosti pričamo ako na ponovno otvorenim tržnicama iste osobe najnormalnije naplaćuju rukujući pritom gotovinom i odmah izdaju hranu. Nema dezinfekcije pultova, nema posebnih osoba koje kupcima predaju hranu ni ičeg sličnog. Isto pitanje važi i sa supermarkete, gdje blagajnice bez posebnih mjera rukovanja i dezinfekcije koje su propisane ugostiteljima, istodobno rukuju i novcem i hranom i pićem. Restorani koji prodaju hranu u dostavi i drive-in usluzi također prodaju pakiranu i zaštićenu hranu kao supermarketi, dok tržnice, štoviše, prodaju hranu bez ikakve zaštite. Riječ je očigledno o još jednoj mjeri donesenoj bez razumijevanja ugostiteljske operative, ili je opet riječ o prekomjernom i iracionalnom reguliranju ugostiteljstva koje je u Hrvatskoj svakodnevna pojava. Ovo je u svakom slučaju opravdano pitanje na koje će Krizni stožer morati dati odgovor u idućih nekoliko dana.

 

plavakamenica.hr

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email