Započinje naplata na parkirnim automatima u gradu

30.06.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Započinje naplata na parkirnim automatima u gradu
503PICT1247_m.jpg

Prenosimo priopćenje sa stranica Usluge Poreč:

"1.srpnja započinje sa radom sustav automatske naplate i kontrole parkiranja u gradu Poreču. Sustav se za sada sastoji od šest parkirnih automata u užem gradskom području (tj. u području prve parkirne zone) i opreme za kontrolu parkiranja. Uvjeti naplate parkiranja u sustavu se provode prema važećoj odluci Grada pa je tako jedan sat parkiranja u prvoj zoni 6 kn uz vremensko ograničenje parkiranja od jednog sata. Parkirni automati će raditi u ljetnom režimu naplate: vrijeme naplate parkiranja je od 0:00 do 24:00 sati svakim radnim danom, subotom, nedjeljom i praznikom. Prilikom kupnje karte svaki vozač će dobiti dodatno vrijeme parkiranja od 5 minuta. Parkirni automati prihvaćaju kovanice od 5 kn, 2 kn, 1 kn i 0,50 lipa. Važno je napomenuti da parkirni automati ne razmijenjuju i ne vraćaju ostatak novca nakon kupnje karte. Kupljenu parkirnu kartu potrebno je na već poznati način staviti iza vjetrobranskog stakla parkiranog vozila.

Kontrola naplate parkiranja provodi se po načelu povremene probe i provoditi će se od 4. srpnja dok će do tog vremena izdani nalozi za prekršaje biti nevažeći (nije potrebno uplatiti naznačen iznos) i sa svrhom školovanja djelatnika i opominjanja vozača. Nakon probnog rada izdani nalozi su punovažeći i neplaćanje uvjetuje opominjanje i utuživanje prekršitelja.

Uvođenjem sustava automatske naplate parkiranja baziranog na parkirnim automatima Hectronic Kienzle isporučitelja sustava Međimurje IPC Čakovec i Poreč će se uključiti u krug gradova sa suvremenim načinom parkiranja. U pripremi je uvođenje i naplate putem GSM telefona prema sustavu m-parking HPU-a." kraj citata.

U roku od 10-tak dana očekuje se da će proraditi i SMS naplata parkinga, pa će tako biti moguće svim korisnicima neke GSM mreže u Hrvatskoj platiti parking preko SMS poruka. Na žalost, strancima to nije omogućeno zbog kompliciranih roaming odnosa među operaterima.

Važno je napomenuti da parking automati u Poreču NE RASPOZNAJU papirnate novčanice, za razliku od onih u susjednim državama, a za sada nije omogućeno niti plaćanje putem kreditnih kartica, što je značajno za jedan turistički grad kao što je Poreč. Vjerujemo da će se za iduću sezonu i ti propusti otkloniti.

Zatražili smo pojašnjenje i što znači da je parkiranje ograničeno na jedan sat, te doznali da nije moguće unaprijed platiti više od jednog sata parkiranja, već ćemo morati dolaziti do automata svakih sat vremena, i ponovno ubacivati kovanice za slijedećih sat vremena. Logika koja je OK za uži centar Zagreba, ali za npr. Viale u Poreču ???

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email