NEWS

Zajedništvo klarineta i klavira

25.05.2007. 00:00; ; Početna / Kultura / Zajedništvo klarineta i klavira
252GO198972.jpg

Preksinoćnjim koncertom u kazalištu Gandusio održan je posljednji u nizu edukativnih koncerata koje već duži niz godina uspješno organizira Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja. Ove je godine ciklus nazvan »Glazbena srijeda«, a ostvaren je u suradnji s Istarskim pododborom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Za završetak ciklusa predstavljen je program naslovljen » Zajedništvo klarineta i klavira u klasičnoj i suvremenoj istarskoj glazbi«, a za ugodnu je glazbenu večer ovoga puta zaslužan Duo Istria koji čine klarinetist Igor Bertoša i pijanistica Đeni Dekleva-Radaković, priznata istarska skladateljica i pedagoška djelatnica.

Umjetnici su za svoj rovinjski nastup odabrali djela H. Rabauda («Solo de concours«), J. Noblea («Cats«), L. Donora («Notturnino za solo klarinet«), Đ. Dekleve-Radaković («Divertimento za klarinet i klavir«) i N. Milottija («Fantazija za klarinet i klavir«). Osim zanimljivih izvedbi, u duhu ove manifestacije, okupljenima su približili i svoja glazbala, posebice klarinet, osvrnuvši se na samu povijest ovog instrumenta, njegovu građu, razvoj i ulogu. Nastupila je i mlada klarinetistica Paola Balanzin koja je nakon samo pet mjeseci učenja svog instrumenta hrabro i uspješno uz klavirsku pratnju izvela »Večernju pjesmu« Roberta Schummana.

Valja istaknuti da su nositelji preksinoćnjeg programa uvjerljivo i predano oživjeli odabrane glazbene stranice. Zanimljivost odabrane građe posebice je došla do izražaja izvedbom djela nastalih iz pera istarskih skladatelja, među kojima zasigurno važno mjesto zauzima i Đeni Dekleva-Radaković. Ovu su istaknutu istarsku umjetnicu, čiji je rad i umjetnički izričaj, koji desetljećima predano gradi, neodvojivo vezan za istarsku ljestvicu koju na osebujan i sebi svojstven način oblači u novo ruho suvremene umjetničke glazbe, itekako prepoznali brojni stručnjaci u zemlji i šire. Da je tomu tako, pokazala je i dojmljiva izvedba njenog »Divertimenta za klarinet i klavir« kroz koju su okupljeni imali prilike izbliza upoznati dubinu njenog umjetničkog bića. Ljepotu tona, kao i suvereno korištenje tonskih mogućnosti svog instrumenta kroz skladbu L. Donora za solo klarinet, dojmljivo je nadogradio Igor Bertoša, a koncert je okončan svojevrsnom rovinjskom rođendanskom čestitkom skladatelju Nellu Milottiju – izvedbom njegove »Fantazije za klarinet i klavir«.

Domagoj Terzić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email