NEWS

ZABRINJAVAJUĆE MALI BROJ DOLAZAKA STRANIH GOSTIJU OVOG VIKENDA

06.08.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / ZABRINJAVAJUĆE MALI BROJ DOLAZAKA STRANIH GOSTIJU OVOG VIKENDA

Iako su možda mnogi u prvom vikendu kolovoza očekivali velike gužve na istarskim prometnicama u smjeru mora, one su u petak i subotu izostale. Gužve je, prema izvještaju Hrvatskog autokluba, bilo jedino u petak, i to na izlasku iz zemlje. Naime, HAK je u petak izvijestio o koloni vozila dugoj 15 kilometara koja se kretala od Istarskog ipsilona prema graničnom prijelazu Kaštel.

Od petka do subote u podne, doznajemo iz Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave istarske, u Istru je preko graničnih prijelaza ušlo 53.537 gostiju, od čega 49 tisuća stranaca, a izašlo gotovo 50 tisuća putnika, što je u usporedbi s prvim kolovoškim vikendom lani gotovo 35 posto manje dolazaka gostiju na Poluotok! Naime, lani je u Istru ušlo oko 80 tisuća putnika, od čega je bilo čak 75 tisuća stranih gostiju, dok je u istom vikendu zemlju napustilo samo 39 tisuća stranaca. Podsjetimo da je prošlog vikenda preko tri granična prijelaza u Istarskoj županiji ušlo 65.475 putnika.


Krivo vrijeme, cijene ili kampovi?

U Hrvatskom autoklubu kažu da se u subotu promet u Istri odvijao nesmetano te nije bilo dužih čekanja na graničnim prijelazima. U našem obilasku pulske zaobilaznice i Vodnjanske ceste uvjerili smo se da nigdje nema gužvi. Čak ni na tradicionalno prometnom Velom Vrhu nije bilo nikakvih zastoja.

Razlog drastičnog smanjenja broja dolazaka stranih gostiju najvjerojatnije se krije u lošim vremenskim prilikama koje vladaju u većem dijelu Europe, a i prognoze za cijeli idući tjedan nisu optimistične. Direktor Turističke zajednice Istarske županije Tomislav Popović kaže da je, ako se ove brojke pokažu točnima, situacija zabrinjavajuća, jer bi sve najave o zadržavanju na prošlogodišnjim turističkim brojkama mogle pasti u vodu. Naime, u kolovozu se tradicionalno obaraju rekordi u popunjenosti smještajnih kapaciteta, dok će se u prvom tjednu ovogodišnjeg kolovoza, prema svemu sudeći, zbrajati gubici u odnosu na lani.

Popović smatra da bi glavni razlog tolikog pada broja gostiju mogle biti loše vremenske prilike, no ne isključuje mogućnost i porasta cijene smještaja. Uglavnom, kaže da su podaci, koje smo dobili iz Operativno-komunikacijskog centra PU istarske, jako loši. »Ovo bi moglo pokvariti relativno dobar trend koji smo imali u prvih sedam mjeseci ove godine«, zabrinut je Popović.

Iako predsjednik Hrvatske udruge hotelijera Franco Palma jučer nije bio raspoložen za komentiranje prvih podataka o ulasku gostiju za vikend u Istru, jer kaže da pred sobom još nema nikakvih službenih informacija, ipak veli da problem ovakvog pada broja gostiju leži u kampovima, koji ove godine bilježe znatno lošije rezultate nego lani. Na problem nepopunjenosti kampova već neko vrijeme upozoravaju i Popović i Palma, no zasad sve ostaje na tome.


Popović: Kola ne smiju krenuti nizbrdo

– Kampovi čine 40 posto smještajnih kapaciteta Istre i kada se tu dogodi manjak noćenja, »kašlje« cijeli turizam u Istri. Konkretno, u srpnju je u kampovima bilo pet posto manje gostiju nego lani. Gosti koji dolaze u kampove nešto su osjetljiviji, pa su mnogi zbog ovih sadašnjih vremenskih neprilika odustali od dolaska u Istru. Tu treba dodati i da je prošlotjedna pijavica koja je pomela kamp Pinetu imala odjeka u stranim medijima, pa je i to vjerojatno jedan od razloga što kampisti trenutno ne dolaze. Već su poduzete mjere za suzbijanje tog pada, a uskoro će se krenuti s izradom master plana koji bi se ticao samo kampova te bi se pokrenule jače promotivne aktivnosti u tom segmentu. Ne smijemo si sada dozvoliti da kola krenu nizbrdo, kaže Popović.

A kola u proteklih sedam mjeseci definitivno nisu išla nizbrdo. Podsjetimo da je do konca srpnja, prema podacima istarskog TZ-a, u Istri boravilo jedan posto više gostiju koji su ostvarili pet posto više noćenja nego lani. U samom srpnju na Poluotok je doputovalo nešto manje turista nego u istom mjesecu prošle godine, ali je zato ostvareno dva posto više noćenja. U našim razgovorima s hotelijerima svi odreda govorili su o uspješnoj sezoni i o stalnoj popunjenosti svojih objekata. Tako nam je prošli tjedan predsjednik Hrvatske udruge hotelijera Palma rekao da je srpanj u hotelima i apartmanima bio puno bolji od lanjskog, a da je tek prošli tjedan zabilježen manji pad broja gostiju. Palma je i tada upozorio da postoji pad broja gostiju u kampovima, i to od tri do osam posto.

Direktor Bi Villagea Damir Janko kaže da fažanski kamp u odnosu na lani ima isti broj gostiju. Više je gostiju u čvrstim objektima, dok kamp bilježi pad od tri posto. Prema njegovim riječima, posljednji je tjedan srpnja bio nešto slabiji, dok očekuje da će prvi tjedan kolovoza pokriti taj manjak. S njim smo doduše razgovarali prije no što smo dobili informacije o 35 posto manje ulazaka preko graničnih prijelaza nego lani pa ne znamo kako će se to odraziti na broj gostiju u Bi Villageu. Janko smatra da će kolovoz u Bi Villageu biti nešto slabiji od lanjskog, no zato kaže da će prema njihovim naznakama rujan biti puno bolji.

B. Žižović, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email