NEWS

ZABAVNIH ZADNJIH DESET DANA KULTURNOG LJETA U SVETOM LOVREČU

Gušti Lovreča merkat 22 08
22.08.2023. 11:02; ; Početna / Lifestyle / Zabava / ZABAVNIH ZADNJIH DESET DANA KULTURNOG LJETA U SVETOM LOVREČU

Sveti Lovreč, točnije trg Placa, „odbrojava sitno“ do kraja Kulturnog ljeta 2023. – no kakav sve raznolik program očekuje sve posjetitelje… Najprije će se u četvrtak još jednom okupiti OPG-ovi s Lovreštine te od Place napraviti slatki, ali okusima, mirisima, zvukovima i smijehom vrlo ispunjen „merkat“, a koji je već nadaleko poznat kao „Gušti Lovreča“. Kao i uvijek, bit će tu tradicionalni proizvodi: vino, rakije, pršut, sir, med, voće i povrće, te će im se pridružiti i oni malo suvremeniji: fritule, craft sladoled, rukotvorine i umjetnine. Ne treba zaboraviti i vječito raspoloženi bend koji svaki put ima drugo ime, no ono što je konstanta je živopisan i rasplesan repertoar.

Ovom prigodom posjetitelji će moći obići i galeriju „Placa“ gdje se upravo nalazi izložba, točnije odbrane fotografije natječaja „Photocity“, a koji je organizirao Klub amaterske fotografije Sveti Lovreč.

„Gušti Lovreča“ počinju u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Već samo dva dana kasnije, u subotu, 26.08. sprema se jedno novo događanje, koje svi jedva čekaju da počne – riječ je o „Birrokraciji – Danu istarskih pivovara“. Da znamo da je Istra etablirana vinska regija, to znamo, no isto tako treba znati da naš poluotok nudi i stvarno jako kvalitetna piva. To će dokazati pivovare Bura Brew iz Poreča, Bruman iz Buzeta, Pula na biri iz Galižane, Labona iz Labina i Vergal iz Savudrije koje će sve nuditi svoja piva po ujednačenim i promotivnim cijenama. Osim „zlatne gazirane kapljice“, na trgu Placa u Svetom Lovreču posjetitelje očekuje i prigodna gastro ponuda, te će se svi moći okušati u raznim pivskim igrama. Za Sveti Lovreč se već govori da je i poznata kvizaška destinacija, tako da bez kviza neće proći ovaj događaj: zovu se tako svi pivoljupci i poznavatelji ovog pića da sudjeluju u kratkom prigodnom kvizu znanja – one najuspješnije očekuju jednako tako prigodne nagrade. Sve će ovo začiniti i program žive glazbe, na vrhu s rock/blues bendom Primo Tajo, čiji je nastup zakazan za 22 sata.

„Velika vrata“ Birrokracije otvaraju se u 18 sati, a ulaz je, po starom običaju, besplatan.

Još malo začina raznolikosti kraju lovrečkog Kulturnog ljeta dodat će 24. međunarodni orguljski festival Organum Histriae. U bazilici sv. Martina u nedjelju, 27.08., s početkom u 20:00 gostovat će vrsni nizozemski orguljaš Erik Jan Eradus. Nekadašnje značajno sjedište pazenatičkog kapetana Mletačke Republike danas skriva mnoge tajne i blaga kulturne baštine, a jedno od najznačajnijih su najstarije orgulje Istre – jedine sačuvane i restaurirane orgulje Petra Nakića, utemeljitelja venecijansko – dalmatinske orguljske škole iz 1735. godine. Nasljednik velikih orguljaša H. Andriessena i A. de Klerka, Eradus će se predstaviti repertoarom nizozemskih i njemačkih kompozitora koji su stvarali pod utjecajem talijanskih majstora, te svojim vlastitim improvizacijama. Ulaz je slobodan, a po završetku koncerta zainteresirani posjetitelji imaju priliku uz stručno vodstvo razgledati ovaj dragocijen instrument izbliza.

A kako je Kulturno ljeto 2023. u Svetom Lovreču započelo, tako će se i okončati – zadnjim izdanjem Gušti Lovreča, i to još jednom, već tradicionalno, u četvrtak, 31.08. Prije nego se počne pjevati „Finili su, Mare, bali…“ Lovrečane i njihove goste ispraćamo uz nekoliko iznenađenja te bogatom tombolom.

Još jednom i završni put ovog ljeta, „Gušti Lovreča“ počinju u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email