NEWS
valfresco

Za učenike TUŠ Antona Štifanića provedna terenska nastava na temu ribe

20180321_083605
28.03.2018. 13:35; Učitavanja: 143; Početna / Gospodarstvo / Za učenike TUŠ Antona Štifanića provedna terenska nastava na temu ribe

U okviru zavičajne nastave i projekta „Amor de pescador“ čija je tema ribarstvo učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč ostvarili su još jednu aktivnost provodeći tako Projekt svome završetku.

Na terenskoj nastavi 21. ožujka 2018. sudjelovalo je 37 učenika iz sedam razrednih odjeljenja u pratnji četvoro nastavnika.

Prva postaja bio je Višnjan gdje se nalazi pogon S.I.C. koji obuhvaća proizvodnju, preradu, trgovinu i centar za pročišćavanje i otpremu živih školjkaša. Obiteljsku tvrtku koja je s poslovanjem započela 1994. godine predstavila nam je Ariana Stojnić. Rad u novom pogonu krenuo je od 2014. godine, a tvrtka danas zapošljava preko 150 zaposlenika.
Grupa učenika obišla je pogon za preradu ribe gdje se riba prerađuje, pakira i otprema na tržište. Također je obišla i centar za pročišćavanje i otpremu živih školjkaša. Učenike je vodio i proveo kroz sve faze prerade sitne plave ribe Branko Marković, zadužen za kontrolu kvalitete. Učenici su imali priliku i sami isprobati koliko su vješti u filetiranju, nisu se proslavili, sve je izgledalo jednostavnije u rukama vrijednih i uvježbanih radnica. Na odlasku su kušali fine slane filete inćuna, koji su zrenjem dobili aromu pršuta. Iz Višnjana put riba nastavio se do Rovinja i obilaska Ekomuzeja Batane koji je upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Učenici su pogledali stalnu izložbu predmeta koje su Rovinjci koristili u svakodnevnom životu prilikom ribarenja, gradnje i održavanja batane, mogli su interaktivno pratiti razgovor protagonista izložbe na autohtonom rovinjskom jeziku, poslušati tipične rovinjske ribarske pjesme – bitinade te pogledati projekciju koja prikazuje dvomjesečni proces izgradnje batane.
Posljednja postaja bio je Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković. Domaćin je bio dr.sc. Paolo Paliaga koji je učenike vodio kroz akvarij, a nakon toga  i Laboratorij za morsku mikrobnu ekologiju detaljno ih upoznavši s mnogobrojnim morskim vrstama koje žive u sjevernom Jadranu.

Silvana Vlačić, prof.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email