NEWS

Za sanaciju i zatvaranje Košambre iz EU 10 milijuna Kuna bespovratnih sredstava

1 (84)
08.01.2020. 13:55; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Za sanaciju i zatvaranje Košambre iz EU 10 milijuna Kuna bespovratnih sredstava

U maloj vijećnici Grada Poreča – Parenzo danas, 8. siječnja 2020., potpisani su ugovori za Projekt sanacije i zatvaranja odlagališta komunalnog otpada Košambra , Faza 2 – Zatvaranje nove odlagališne plohe. Ovaj se projekt provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 te je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europske unije sa 85% vrijednosti projekta. Projekt sanacije provodit će se sukladno Ugovoru o bespovratnim sredstvima koji su potpisali Grad Poreč-Parenzo, Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kako je prilikom potpisivanja napomenuo gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, radi se o projektu za koji je Grad Poreč-Parenzo iz EU dobio 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

– Ovo je jedan od većih projekata u ovoj godini, vrijedan sveukupno 12,1 milijun kuna s PDV-om, pa nam je drago da smo za njega dobili financiranje u tolikom iznosu. Naime, ukoliko želimo nastaviti biti grad koji postavlja nove standarde, briga i pravilno gospodarenje otpadom je nešto što će biti jedan od većih izazova, ne samo za nas već za sve gradove Hrvatske, Europe i svijeta.

Krajnji cilj je da odlagalište otpada Košambra u potpunosti saniramo, te da izgleda onako kao što već izgleda prva sanirana ploha.. Među vodećim smo gradovima po količini odvojenog prikupljanja otpada u zemlji i ovim putem želim se zahvaliti sugrađanima koji odvajaju otpad te ga pravilno zbrinjavaju te tako brinu za sigurniju i čišću budućnost našega grada ali i Istre.

Podsjetimo, otpad se na odlagalištu „Košambra“ odlaže od 1977. godine, a kompaktiranje prilikom odlaganja se počelo vršiti 1988. godine, dok se otpad prije odlaganja važe još od 2000. godine.

Temeljem izrađene projektne dokumentacije i ishođenih dozvola, 2008. godine sanirano je postojeće odlagalište te je izvedena nova ploha za odlaganje otpada. Nova odlagališna ploha izvedena je sa svim sustavima potrebnim za odlaganje otpada na sanitarni način, a koristila se od ishođenja uporabne dozvole pa do uspostave novog sustava gospodarenja otpadom.

Nakon izgradnje pretovarne stanice i početka rada ŽCGO Kaštijun, sav se miješani i biorazgradivi komunalni otpad odvozi na zbrinjavanje u ŽCGO Kaštijun te su sada stečeni uvjeti za zatvaranje i sanaciju nove plohe na Košambri.

Zatvaranje i sanacija odlagališne plohe obuhvaća radove na površine od 1,8 ha. Na tijelu odlagališta izvršit će se promjena nagiba pokosa i nadvišenje krovnog dijela, izvesti će se plinske sonde i završni pokrovni sloj te oborinski kanal.

Radove će izvoditi Zajednica ponuditelja KOSTAK iz Slovenije i OPERA GROUP d.o.o. iz Zagreba, stručni nadzor provesti će PANGEO Projekt d.o.o., a projektantski nadzor provest će HIDROPLAN D.O.O., oboje iz Zagreba.

Davor Barać, predstavnik nadzora, napomenuo je kako se radi o zahtjevnom projektu, ali vjeruju da će sve proći u najboljem redu, zahvaljujući dosadašnjem iskustvu. Predstavnik izvođača Miljenko Muha naglasio važnost ovakvih projekata za zajednicu

– S ljudske strane, teško je pojasniti koliko su ovakvi projekti važni. Nakon puno godina, dobro je da smo došli do te razine razvoja u kojem gradovi pametno ulažu u zaštitu okoliša., rekao je Muha i dodao kako će se kroz radove na Košambri smanjiti utjecaj odlagališta na okoliš, dok će plinske sonde dodatno osigurati odlagalište od potencijalnih požara, koji mogu biti vrlo opasni.

informativno obrazovne aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta biti povjerene PRINTSHOP d.o.o. iz Zadra, dok će Uslugu koordinatora zaštite na radu provesti će Inspekt Pazin d.o.o. Rok za izvođenje radova je šest mjeseci.

AT, Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email