NEWS
valfresco

Za sada se hotel na červarskoj rivi neće obnoviti niti rušiti

1_GO03452238
07.09.2017. 13:15; Učitavanja: 532; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / Za sada se hotel na červarskoj rivi neće obnoviti niti rušiti

Bilo kakvo ulaganje u derutni i zapušteni hotel na rivi u centru porečkog naselja Červar Porat je znatno otežano ili onemogućeno. Piše to u dopisu porečke hotelijerske kuće Plava laguna koji je stigao na adresu Ministarstva turizma, a nakon što su ondje svoju peticiju poslali nezadovoljni žitelji Červar Porta, tražeći da Plava laguna konačno uredi ili sruši svoj hotel, koji je već dva desetljeća ruglo tog mjesta.

Peticiju potpisalo 1.300 vlasnika

Ovaj je dopis dobio i Đuro Benko, pokretač peticije kojom je početkom kolovoza prikupljeno 1.314 potpisa vlasnika stanova i kuća, a koji su na taj način tražili da se hitno, a najkasnije u roku od godinu dana, devastirani hotel Marina obnovi i stavi u funkciju, ili da ga se proda uz obavezu novom vlasniku da ga renovira u

najhitnijem roku, ili da ga se sruši i na tom mjestu uredi park. Benko veli da je razočaran i da se nadao drugačijem slijedu događaja nakon peticije s, po njemu, realnim zahtjevima.

– Danas je slika Červar Porta bitno drugačija, izgrađeni kapaciteti postali su uglavnom stanovi, razina i percepcija sigurnosti s aspekta razvoja turizma su upitni, pa je i moguće poslovanje u tom kontekstu bitno drugačije, piše nadalje u dopisu Plave lagune.

Potvrđuju da je hotel u lošem stanju i da taj problem što prije treba riješiti, kao i da je tijekom Domovinskog rata s prihvatom izbjeglica i prognanika iz Hrvatske i BiH, podnio veliku žrtvu. No, ta se žrtva nije reflektirala samo na vlasnike kuća i stanova, nego i na Plavu lagunu. Naime, kako su napisali Ministartvu turizma, naselje je inicijalno zamišljeno i građeno kao turističko a prema modelu tada popularnog time sharinga.

Pored toga planirali su se staviti u funkciju ugostiteljski, trgovački i drugi srodni prostori za poslovanje svih sastavnica Plave lagune, što bi u konačnici rezultiralo povećanjem prihoda. No, danas je slika Červar Porta bitno drugačija. Iako se peticijom negira problematika turističkog vlasništva (država je vlasnik zemljišta na kojem se nalazi hotel op. a.), potrebno je istaknuti da je zbog nemogućnosti, odnosno otežanog uređenja imovinsko pravnih odnosa bilo kakvo ulaganje onemogućeno, zaključuje se u dopisu Plave lagune.

Misli uprte u budućnost mjesta

Ljetos smo pisali o ovom hotelu kada su se žitelji žalili na jako visoku travu koja ga je okruživala i na pojavu zmija, nakon čega je Plava laguna postavila repelent i zaštitara koji ga sada danonoćno čuva, jer je često bio meta provalnika, vandala i beskućnika. Potom smo prije mjesec dana pisali o peticiji kada je Benko najavio da će je poslati i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Naime, kada su prognanici prije više od 20 godina napustili hotel, ostala je samo prazna devastirana građevina. Unatoč brojnim apelima za obnovom, prema riječima Benka,Plava laguna se od tada ponaša društveno neosjetljivo i neodgovorno.

– Naše su misli uprte u budućnost našeg mjesta, nedovršenog gradića. Veliko hvala Plavoj laguni, kao i svim odgovornim u Gradu Poreču na 20-godišnjoj “brizi” o uređenju i sređivanju stanja u našem mjestu. Nažalost, stvarnost je nešto drugo. Nama treba informacija što se konkretno planira napraviti, jer Červar Porat je sigurna destinacija za odmor i život, turisti iz našeg mjesta odlaze zadovoljni, a stanovnici žele znati kada će doći na red za bolje uređenje, komentirao je Benko, koji se nadao da će se ipak u mjesec dana nakon peticije nešto pokrenuti.

(Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email