NEWS

Za predškolarce Poreča: Razvoj socioemocionalnih vještina

paths
27.02.2017. 12:28; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Za predškolarce Poreča: Razvoj socioemocionalnih vještina

Kako stvarati prijateljstva i suosjećati s drugima, kako se nositi s ljutnjom i nenasilno rješavati sukobe, kako slijediti pravila i učinkovito rješavati probleme kroz program socioemocionalnog učenja  …  odgovore su dobile  odgajateljice porečkog DV Radost.

U Poreču se unatrag 10 godina provodi Paths – Rastem program u nižim razredima OŠ Poreč, uz suglasnost roditelja i podršku lokalne zajednice.

Radi se o preventivnom programu koji nudi široku lepezu vještina koje štite djecu tijekom njihova odrastanja u rizicima modernog vremena. Program za Poreč  koordinira porečka psihologinja iz OŠ Poreč Gordana Vorkapić Jugovac, dugogodišnja suradnica Zdravog grada Poreč i jedna od koordinatorica istog programa na razini Istarske županije.

U 10. tjednu psihologije, 22.02.2017,  psihologinja Gordana Vorkapić Jugovac je program prezentirala odgajateljima i stručnim suradnicima DV Radost Poreč jer je program prilagođen i za primjenu na razini predškolskog odgoja. Upravo je usvajanje socioemocionalnih vještina u najranijoj dobi najveća zaštita koju je djeci moguće osigurati za rast i razvoj o čemu danas postoje brojni stručni dokazi. Zato su nastojanja porečkih stručnjaka usmjerena postepenom uvođenju programa i u vrtićku dob u suradnji sa stručnim timovima i odgajateljima porečkih vrtića.

Zašto razvijati dječje socioemocionalne vještine?

Vrlo je važno pomoći djetetu da što bolje razvije socioemocionalne vještine jer ove vještine pomažu djetetu stvarati prijateljstva i suosjećati sa drugima, nositi se sa ljutnjom i frustracijom „zatomiti agresiju“, nenasilno rješavati sukobe, slijediti red i pravila, rješavati zadatke, učinkovito komunicirati, rješavati probleme u odnosima.

Što je PATHS-RASTEM program?

To je program koji jača emocionalne i socijalne vještine djece, smanjuje agresiju i poremećaje u ponašanju. Kao zaštitni preventivni program za svu djecu može se koristiti u vrtićima ili osnovnim školama od 1. do 4. razreda. Osmišljen je tako da ga mogu koristiti odgajatelji, učitelji i stručni suradnici u višegodišnjim ciklusima. Istraživanja su pokazala dokazane zaštitne učinke PATHS  – RASTEM programa kod djece koja su program prolazila. Djeca koja su pohađala program značajno bolje razumiju emocije, imaju veće samopouzdanje, bolje kanaliziraju ljutnju, znaju usmjeriti vlastitu frustraciju i ne nasilno rješavati sukobe. Program je usmjeren razumijevanju osjećaja, jačanju samokontrole, usvajanju vještina za  rješavanje sukoba, razvijanju pozitivnih odnosa sa vršnjacima, jačanju samopouzdanja. Program je  osmišljen da ga mogu koristiti odgajatelji, učitelji i stručni suradnici u višegodišnjim  kontinuiranim ciklusima koji omogućavaju postepeno učenje i osnaživanje djece . Kada se program realizira u vrtiću, a potom nastavlja u školi on predstavlja sveobuhvatnu intervenciju osnaživanja djece za čitav period rasta i razvoja. Upravo zato je cilj porečkih timova iz oblasti prevencije iz Zdravog grada i Povjerenstva „Zajedno protiv ovisnosti“ Grada Poreča Parenzo stvoriti uvjete za uvođenje programa na razinu predškolskog odgoja.

 

Zdravi grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email