NEWS

Za otpadne vode rješenje uređaji za pročišćavanje! "Nema smrada i pražnjenja kao što je bilo sa septičkim jamama"

17.03.2013. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Za otpadne vode rješenje uređaji za pročišćavanje! "Nema smrada i pražnjenja kao što je bilo sa septičkim jamama"
497voda_625_ilustracija.jpg

ZBOG nedostatka kanalizacijske mreže na području Turopolja pojavio se problem otpadnih voda koje zagađuju okoliš, a time i podzemne vode koja se koristi za piće. Rješenje ima inženjer Vlado Savić.

"Mogu se ugrađivati uređaji koji pročišćavaju otpadne vode drugog stupnja tehničke vode. Prvi stupanj je pitka voda, drugi je tehnička voda, što znači da se ta tehnička voda može puštati u kanal ili bunar, bilo gdje i može imati rezerve vode za domaćinstva, recimo za vrtove, da se ne koristi pitka voda", pojašnjava Savić.

Radi se o uređajima koji ne devastiraju prostor i lako se montiraju.

"Više nema smrada. Nema pražnjenja kao što je do sada bilo sa septičkim jamama, pa se cijelom okolinom širio smrad. Jedanput godišnje se napravi servis i to je sve", ističe Savić.

Cijena ugradnje jednog takvog uređaja iznosi od 10 do 14 tisuća kuna, a osim u obiteljske kuće može se ugraditi i u gradske ustanove. Ovime bi se kaže Savić, mogao riješiti i problem velikogoričkog pročistača.

"Samo je pitanje rekonstrukcije i ako se treba raditi rekonstrukcija. Koliko sam informiran, na kompletnom području Grada Velike Gorice je određen plan pročistača većeg kapaciteta", kaže Savić.

Ovu je ideju već predstavio gradu Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji koji su kaže, iskazali interes.

"Spremni su ići s nama na edukacije i pokušati pomoći na sve načine da se te stvari rješavaju, da ne bi zagadili podzemne vode, odnosno izvore pitke vode koja nam život znači", rekao je Savić.

Održat će se i edukacije za građane na kojima će Velikogoričani, ali i svi zainteresirani moći dobiti sve informacije o ovom uređaju, njegovoj ugradnji, ali ostalom što ih zanima, jer je krajnje vrijeme da se počne voditi briga o okolišu.

Media servsi, index.hr

Print Friendly, PDF & Email