NEWS

Za nedjelju najavljena biciklistička utrka Poreč Trophy, od 10. do 13.3. biciklističke utrke Trofeja Istarsko proljeće

Press Porec
03.03.2022. 13:34; ; Početna / Sport i rekreacija / Za nedjelju najavljena biciklistička utrka Poreč Trophy, od 10. do 13.3. biciklističke utrke Trofeja Istarsko proljeće

Na održanoj press konferenciji u Poreču najavljene su preostale dvije profesionalne biciklističke utrke Trofeja istarskog proljeća: Poreč Trophy/Trofej Poreč 2022 i četverodnevni Istrian Spring Trophy/Trofej Istarsko proljeće 2022 po kojem je nazvana cijela manifestacija.

Ivica Gržinić, sportski direktor Istrian Spring Trophy-a kazao je danas kako je jučerašnji Trofej Umag prošao u odličnoj i motivirajućoj atmosferi među natjecateljima koji su pristigli odasvuda, pa čak i s dalekih kontinenata poput Južne i Sjeverne Amerike te Azije:

– Zadnjih nekoliko godina Trofeji istarskog proljeća plijene pozornost kako međunarodne biciklističke zajednice, tako i medijsko-marketinškog segmenta zbog čega je vrijednost ovih utrka svake godine sve veća.

Osim toga, Gržinić je posebno naglasio i važnost dobro pripremljenih policijskih i zaštitarskih službi koje su na raspolaganju tijekom održavanja Trofeja istarskog proljeća. Od posljednje, četverodnevne utrke Istrian Spring Trophy 2022., Gržinić i ove godine očekuje da će biciklisti odgovoriti izazovima sve tri etape kao i prologa koji će se održati u Zračnoj luci Vrsar/Crljenka:

– Etapa od koje se uvijek očekuje malo adrenalina i truda više je etapa trećeg dana Istrian Spring Trophyja, tzv. kraljevska etapa (Novigrad – Motovun) koja obično odredi i pobjednika ove utrke.

Ivan Črnjarić, direktor Trofeja istarskog proljeća, također je zadovoljan odjekom ovogodišnjih utrka i sa sportskog, ali i s turističkog aspekta:

U ove tri korona-godine uspjeli smo i više od održivoga – podignuli smo ljestvicu i standard te svake godine bilježimo bolje rezultate. Kada sam se priključio ovim međunarodnim biciklističkim utrkama prije 3 godine – jedno je bilo jasno – one su se svih prethodnih godina održavanja, što ponajprije možemo zahvaliti g. Gržiniću, razvile do mjere da danas s njima svi skupa smijemo imati velike planove. Osim što se utrke popunjavaju u nekoliko dana od prvog pozivnog pisma međunarodnim ekipama, ove smo godine bili u situacijama da moramo i odbijati neke od ponajboljih bivših biciklista svijeta koji danas vode svoje profesionalne timove. Osim toga, činjenica da nam se pridružuju i najbolje ekipe koje nastupaju po najvećim svjetskim natjecanjima govore da smo na dobrom putu, a tu je svake godine i veći broj ostvarenih turističkih noćenja tijekom dva tjedna održavanja utrka. Ovogodišnji skor u broju noćenja veći je za 10% od prošlogodišnjeg te će ukupan broj noćenja ostvarenih zbog Istrian Spring Trophiesa ove godine iznositi oko 5 i pol tisuća.

Na današnoj je press konferenciji svoj osebujan osvrt na Trofeje istarskog proljeća dao i Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Grada Poreča, koji se na početku svoga izlaganja okupljenim novinarima obratio kao jedan od prvih suradnika Ivice Gržinića kada su prije 23 godine krenuli s prvim Trofejem Poreč:

– Sjećam se prvih utrka i kako smo putem otkrivali propozicije biciklističkih natjecanja, a sjećam se i naših prvih vožnji automobilom uz biciklističku karavanu tijekom kojih sam često za Gržinića, tada već biciklističkog majstora, vozio presporo.“, kazao je Velenik nasmijavši prisutne, a onda je i kao direktor Turističke zajednice grada Poreča naveo sve benefite koje Istra iz godine u godinu dobiva ovim utrkama. Osim toga, Velenik je apelirao na sve sudionike u prometu da obrate pozornost te da paze na međusobnu sigurnost tijekom održavanja utrka Trofeja istarskog proljeća.

U nastavku – informacije o utrkama:

Trofej Poreč:

– nedjelja, 06. ožujka, start u 11 sati ispred hotela Parentium, cilj oko 14.30 u Taru.

Trofej Istarsko proljeće:

  1. dan, četvrtak 10. ožujka: prolog (pojedinačni kronometar), Zračna luka Vrsar – Crljenka, početak u 11 sati
  2. dan, petak, 11. ožujka: etapa utrke, Poreč – Funtana (Dinopark), start u 11 sati u Poreču, cilj između 14.30 i 15 sati u Funtani kod Dinoparka
  3. dan, subota 12. ožujka: etapa utrke (tzv. kraljevska etapa s usponom Oprtalj), Novigrad – Motovun, start u 11 sati u Novigradu, cilj oko 14.30 sati u Motovunu
  4. dan, nedjelja, 13. ožujka: etapa utrke, Pazin – Umag, start u 11 sati u Pazinu, cilj oko 14 sati u Umagu

Kod Trofeja Istarsko proljeće preporučamo praćenje trećeg dana utrke čiji cilj je posebno atraktivan u svijetu profesionalnog biciklizma jer natjecatelji etapu završavaju usponom kamenitim dijelom puta sa završetkom u Motovonu. Prizori dolaska biciklista u Motovun zasigurno spadaju među najzanimljvije biciklističke prizore cijele manifestacije Trofeji istarskog proljeća.

 

Print Friendly, PDF & Email