NEWS

Za jedan otpiljeni bor Grad treba posaditi 2 nova

04.05.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Za jedan otpiljeni bor Grad treba posaditi 2 nova
820IMG_2495.JPG

Raspitali smo se u Turističkoj zajednici grada Poreča, kao investitoru u kameni potporni zidić na tom području te dobili konkretne i direktne odgovore.
Idemo redom: TZ Poreča je u programu, koji je prihvaćen krajem 2007. godine a odnosi se na poslovanje u 2008. godini uvrstila i stavku izgradnje potpornog kamenog zidića na području šetnice s ciljem da se spriječi nanošenje zemlje i stvaranje blata, a o čemu smo pisali prošle godine. Planirani iznos je 1.000.000 kn, koji je namijenjen Gradu Poreču pod uvjetom da Grad organizira i odradi planiranu investiciju.
 Javno nadmetanje (KLIKom do više informacija) za izgradnju spomenutog zidića raspisano  je 21. ožujka, a prema neslužbenim informacijama odabran je porečki izvođač, koji je ponudio posao izgradnje zidića odraditi za navodno 590.000 kn.
Radi se o gradnji kamenog zidića duljine cca 400 metara i visine od 30 do 80 cm i širine 30 cm. U istu je investiciju "uletilo" i uređivanje navodnjavanja (?), koje je bilo uništeno u prvoj godini instalacije,  iako to programom TZ-a Poreč nije bilo predviđeno.
Prema oglasu, JAVNO otvaranje ponuda trebalo je biti 10. travnja 14 sati, a u istom nadmetanju navodi se planirana cijena od 999.180 HRK (precizno i jasno).
Za potrebe izgradnje navedenog zidića, trebalo je po mišljenju nadležnih porušiti nekoliko borova uz porečku šetnicu, za koju svaki građanin Poreča, ali i svaki gost Poreča koji je jednom prošao tim dijelom, zna da je jedinstvena na hrvatskoj strani Jadrana. Dobra strana te priče je dogovor između Grada i TZ-a da se za svaki porušeni bor moraju posaditi dva nova bora, i da će TZ o tome voditi posebnu brigu.
Kako smo čitali u dnevnom tisku, rušenje je bilo potrebno zbog širenja šetnice kako bi tuda nesmetano mogli prolaziti i pješaci i turistički vlakić. Pitamo se kuda je vlakić do sada prolazio, u zadnjih desetak godina ? No, pitanje je također da li je to šetnica ili prometnica ? Jer osim turistlčkog vlakića, šetnicom redovito žurno prolaze i skuteri, pa i malko veći motori, a nađe se tu sve češće i poneki automobil (jeste li ikada vidjeli na Bledskom, Bohinjskom ili jezeru Lago di Garda nešto slično ? ).
Da li je zaista trebalo piliti borove koji su ovdje bili desetljećima, a posebno ona tri bora pored ugostiteljskog objekta koji APSOLUTNO NEMAJU NIKAKVE veze sa novim zidićem niti širenjem šetnice ?
Hoće li se zbog širenja šetnice morati onda skidati i stupovi javne rasvjete ili će se za njih u zidiću ipak napraviti procjep ? Vidjeti ćemo za 40-ak dana, za koje bi vrijeme, prema riječima nadležnih, zidić trebao biti dovršen, dakle tamo negdje polovicom lipnja. 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email