NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Za čišći okoliš

16.05.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Za čišći okoliš

POREČ – U atraktivnom, posebno opremljenom vozilu koje je poslužilo kao prezentacijska sala jučer su stručnjaci opatijske tvrtke Intel trade i njihovog francuskog partnera Ciat predstavili termotehničku ekološku opremu, a u hotelu Laguna Park održali dva predavanja. Prisutnima, uglavnom turističkim gospodarstvenicima, projektantima i izvođačima radova, o najnovijim tehnološkim dostignućima na tom području govorili su Zoran Paravić, član Uprave opatijske tvrtke, te stručnjaci iz Francuske – Jerome Chabanne, Eric Pollet i Virginie Lori.

– Kod svih naših uređaja posebno se vodi računa o prijateljskom odnosu prema prirodi i štednji jer s manje utrošene energije manje je emisija stakleničkih plinova u okoliš. Tako se, na primjer, našom »dizalicom topline« korisnici mogu služiti i za grijanje i za hlađenje, pa jednim utrošenim kilovatom električne energije dobivamo trostruko više topline, rekao je Paravić.

Moderno, tehnološko društvo sve više ugrožavaju ograničene količine goriva, geopolitička koncentriranost izvora energije te nesigurnost i poskupljenje njihove dobave, ustvrdili su stručnjaci iz francuske firme za termotehničku opremu.

Ona sustavno istražuje rentabilne mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije, a dio tog programa je u sklopu hrvatske turneje predstavljen jučer u Poreču. Pažnju istarskih predstavnika posebno je potaknuo najnoviji francuski patent – neofilter, specifični višekomponentni uređaj za uništavanje mikroorganizama i bakterija, danas posebno aktualan zbog straha od različitog biološkog oružja i bolesti.

Glas Istre, V. Md.

Print Friendly, PDF & Email