NEWS

Za blagdan Sv. Maura procesija, Festival palente i koncert Petra Graše

Cvijanovic i Persuric
30.10.2019. 18:39; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Za blagdan Sv. Maura procesija, Festival palente i koncert Petra Graše

Poreč 21. studenog obilježava dan svog zaštitnika – blagdan Sv.Maura, a ove godine proslava dolazi u ponešto izmijenjenom obliku, najavio je na konferenciji za medije gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Kako ovogodišnja proslava ima dobrotvornu notu, gradonačelniku se na predstavljanju programa pridružila i poznata porečka humanitarka Nataša Cvijanović.

– Od ove godine uvodimo jednu novu, nadam se uskoro i tradicionalnu, dobrotvornu akciju. Umjesto tradicionalnog koncerta u šatoru na Trgu, odlučili smo organizirati dobrotvorni koncert u dvorani Veli Jože kao vid pomoći našim sugrađanima. Tako će 21. studenog s početkom u 19 sati u dvorani Veli Jože koncert održati Petar Grašo. Cijena ulaznice bit će 40 kuna, a od ponedjeljka, 4. studenog bit će u prodaji na blagajni TZ Poreč u Zagrebčkoj ulici 9. Sav prihod otići će za obitelj pokojnog i nesretno stradalog policajca Tomislava Bašića te za obitelj Tamburin i oporavak Antonije. Posebno mi je drago da nam se u ovoj akciji pridružila naša poznata humanitarka, Nataša Cvijanović., rekao je gradonačelnik.

– Kao što možda već i znate, proteklih godina trudila sam se sa svojim prijateljima organizirati dobrotvorne akcije, kako bi pomogli kad god je našim sugrađanima to bilo potrebno. Zato mi je posebno drago da sam s Gradom i gradonačelnikom vrlo brzo dogovorila ovaj koncert za obitelji Bašić i Tamburin. Naša motivacija je da potrebitima donesemo olakšanje te mi je posebna radost da možemo i još konkretnije pomoći obiteljima. Sigurna sam da će kroz nadolazeće godine dan zaštitnika grada postati i dan zaštite naših najugroženijih građana, Porečani su  uvijek kad je trebalo znali pokazati svoje veliko srce i vjerujem da ni ovaj koncert neće biti izuzetak., zaključila je Cvijanović.

Na dan zaštitnika, 21. studenog na Trgu slobode održat će se tradicionalni program Festival palente – od marende do večere. Ove godine neće biti šatora na trgu, već su sredstva namijenjena za to usmjerena za dobrotvorni koncert, a predviđena je podjela 600 porcija marende nakon prolaska procesije.

– Sveti Mauro nije zaštitnik samo grada Poreča već i Porečko-pulske biskupije. Tome u čast, 21. studenog održat će se svečana sveta misa u Eufrazijevoj bazilici s početkom u 10.30 sati. Misu će, u koncelebraciji biskupija Riječke metropolije i svećenika Porečko-pulske biskupije, predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua. Nakon svečane svete mise, ulicama Poreča proći će procesija s relikvijama našeg sveca zaštitnika, uz pratnju građanstva, brojnih ustanova i institucija., zaključio je gradonačelnik.

U sklopu proslave Grad Poreč-Parenzo će 20. studenog, skupa sa svojim gradom prijateljem, bavarskim gradom Poingom otvoriti Park prijateljstva na porečkoj Materadi. Ideja parka je da, osim što će simbolično predstavljati prijateljstvo gradova, on postane i mjesto okupljanja i druženja jer će se na njegovom području zasaditi masline, urediti roštilj i stol.

Do ponedjeljka je otvoren Poziv za predlaganje kandidata za dodjelu Nagrade sv. Mauro. Nagrada se dodjeljuje osobama koje su u kulturi i drugim sferama djelovanja Pučkog otvorenog učilišta Poreč, na području grada Poreča svojim radom dale doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog kraja ili rezultati njihovog rada čine trajne kulturne vrijednosti. Odluku o dodjeli nagrade donosi posebno povjerenstvo koje je imenovalo Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Nagrada se uručuje na svečanoj priredbi povodom blagdana Sv. Maura koja će se održati u Istarskoj sabornici u srijedu, 20. studenog s početkom u 19 sati.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email