Ljeto u Funtani

Za 5. rujna se sprema prosvjed protiv mjera u Zagrebu, najavljuju buseve iz cijele Hrvatske

26.08.2020. 15:07; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Za 5. rujna se sprema prosvjed protiv mjera u Zagrebu, najavljuju buseve iz cijele Hrvatske
039d7fc2-8957-431e-a2e4-351fc19d2afb

INICIJATIVA “Prava i slobode” najavljuje manifestaciju nazvanu “Festival slobode”, koji će se održati na glavnom zagrebačkom trgu 5. rujna, dva dana prije početka nastave u svim hrvatskim školama, donosi index.hr.

Kako se navodi u priopćenju Inicijative, “Festival slobode” održat će se u subotu 5. rujna u Zagrebu na Trgu bana Jelačića s početkom u 17 sati.

“Festival je nastao kao odgovor na aktualna zbivanja u proteklih nekoliko mjeseci, odnosno od trenutka pojave bolesti COVID-19, tijekom kojih smo svjedočili nametanju presedanskih mjera kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode. Cilj festivala je založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja”, navodi se u najavi “Festivala slobode”.

Cetinski će na prosvjedu nastupiti kao DJ

“Festivalom se želi poručiti da inzistiramo na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja. Želimo naglasiti kako je naše zdravlje fenomen na psihičkoj, fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj, a ne samo na koronarazini. Festival je zamišljen kao događaj na kojemu će o raznim aspektima korona krize govoriti nekoliko govornika dok je glazbeni domaćin poznati hrvatski glazbenik Toni Cetinski koji će nastupati u ulozi DJ-a. Od govornika sudjelovanje su potvrdili Anita Šupe i Suzana Peša Vučković u ime Inicijative ‘Prava i slobode’, prof. Ivan Pokupec, aktivist za ljudska prava i slobode, te Velimir Ponoš, kolumnist portala Logično. U pripremi su i gosti iznenađenja”, navodi se u priopćenju inicijative.

Najavljuju buseve iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke…

“Također, u prijepodnevnim satima planiran je obilazak nekoliko Domova za starije i nemoćne osobe turističkim autobusom s glazbenom pratnjom kojom prilikom ćemo štićenike zamoliti da otvore svoje prozore i balkone kako bismo im prenijeli poruku da nisu zaboravljeni i kako bismo ih razvedrili glazbom i porukama ohrabrenja. Organizator Festivala je Inicijativa „Prava i slobode“ koja u svome djelovanju namjerava ukazivati na problematiku donošenja mjera kojima se suzbijaju ljudska prava i slobode, a koje mjere su bez jasnih i valjanih podloga u medicini, pravu, kao i općenitom postojanju ljudske vrste i ljudskog društva. Ciljevi Inicijative su primarno edukacija i informiranje zainteresirane javnosti o navedenoj problematici, kao i širenje spoznaje o tome da u ovim turbulentnim vremenima nitko od nas nije sam te da smo jedni drugima podrška”, stoji u najavi.

“Festival će ujedno biti prilika i za upoznavanje javnosti s radom i planiranim aktivnostima ove Inicijative. Na Festival je organiziran prijevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke te iz Istre, a informacije o prijevozu te kontakti koordinatora mogu se naći na FB stranici Festival slobode (festival.slobode.hrvatska) i uskoro na web stranici www.inicijativa.hr. Ovo je svečanost svih ljudi i svi su dobrodošli”, zaključuje se u najavi prosvjeda.

Najavu prosvjeda komentirao i Božinović

Najavljeni prosvjed danas je na press konferenciji Stožera komentirao šef Stožera Davor Božinović.

Na upit o prosvjedu protiv mjera Stožera, Božinović je rekao da u demokraciji svatko može izraziti svoje mišljenje. “To je naša sudbina i način života, s druge strane postoje građani koji zagovaraju strože mjere, a postoje i oni koji su protiv strogih mjera. Mi balansiramo od samog početka. U ovoj fazi sigurno neće biti totalnog lockdowna. Mjere će se pojedinačne donositi, živimo u demokratskom društvu i svatko ima pravo iskazati svoje mišljenje”, kaže Božinović.

Print Friendly, PDF & Email