NEWS

Vruća tema: gradski bazen – možda u nekoj slijedećoj generaciji ?

15.11.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Vruća tema: gradski bazen – možda u nekoj slijedećoj generaciji ?
437DSCN0030m.jpg

Porečka sapunica zvana Finida razvlači se već 2 mandata lokalne vlasti, a ušla je i u treći. U međuvremenu su i oni đaci prvaci koji su za vrijeme prvih obećanja o gradnji nove škole tek krenuli u prvi razred, sada već završili osnovnu školu. O sportskoj dvorani priča se već godinama, jer je SRC Veli Jože prenapunjena, a dvorane u Zelenoj laguni i hotelu Diamant su ionako u vlasništvu privatnih tvrtki pa su dogovori o najmovima ovisni potpuno o planiranom ostvarenju profita tih firmi. Isto vrijedi i za bazen, ali s malo težim prizvukom, jer jedini bazen koji koliko-toliko zadovoljava osnovne uvjete treniranja je onaj u hotelu Pical, koji se ove godine zatvara 24.12. Matematika kaže da se je u zadnje dvije godine trošilo za najam bazena 440.000 kn, a da se je u razdoblju od kada djeluje Plivački klub utrošilo cca 2,5 milijuna kuna na najam bazena.

I pitanje je koliko će se još.

Kako to drugi rade, pokazati ćemo na primjeru grada Šibenika, koji je u jesen prošle godine krenuo u investiciju izgradnje gradskog bazena i projekat dovršio početkom ljeta 2005. Za 20 milijuna kuna postavljen je kompleks bazena veličine 33 x 25 metara sa dubinom vode 2,10 m na cijeloj površini bazena. Uz bazen je i tribina sa čak 400 sjedećih mjesta. Osim toga u zgradi su svlačionice klubova, uredi klubova, sala za sastanke, sauna, fitness i kafić. Izgradnjom tog bazena u Šibeniku, koji je grad na moru kao i Poreč, su pokrili zahtjeve plivača, vaterpolista, skakača, sinhroniziranog plivanja i otvorili mogućnost mladima da se bave najzdravijim sportom na svijetu: plivanjem u svim varijantama.

Valja spomenuti da Šibenik ima gradski proračun u rashodima manji za 50 mil. kuna od Poreča, ali ima dvostruko više stanovnika.

Spomenuti ćemo i primjer Grada Siska gdje djeca već iz vrtića izlaze kao plivači jer imaju redovitu školu plivanja upravo u gradskom bazenu.

Zanimljivo je kako u Poreču svi vodeni sportovi teško ili nikako dobiju pripadajuću poziciju. Klubovi za vodene sportove danas u Poreču imaju već brojno članstvo, pa tako Plivački klub ima 120 članova, Vaterpolo klub cca 60 članova, a postoji i ronilački klub i jedrilčarski klub. Nedavno je osnovan i klub za daljinsko plivanje (o kojem ćemo posebno pisati). No, plivanja nema bez bazena, kao ni vaterpola niti ništa sličnog.

Kao dodatnu informaciju reći ćemo i to da je plivanje na petom mjestu po kategorizaciji sportova pri Hrvatskom olimpijskom odboru, iza rukometa, nogometa, skijanja, košarke.

Možda bi u Poreču bilo lakše napraviti natkriveno skijalište sa umjetnim snijegom kao autohtonu mediteransku sportsku disciplinu nego gradski bazen. Ili pak dvoranu za klizanje (kao najnovija ideja u Šibeniku), ili nam treba netko kao Kerum koji splitskim sportašima za sada uspješno pomaže u prostornim problemima za normalno treniranje.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email