VRSAR: RAZGOVOR S VRSARSKIM NAČELNIKOM FRANKOM ŠTIFANIĆEM

09.01.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / VRSAR: RAZGOVOR S VRSARSKIM NAČELNIKOM FRANKOM ŠTIFANIĆEM
292Vrsar.jpg

Početak godine iskoristili smo za razgovor s vrsarskim načelnikom Frankom Štifanićem, zamolivši ga da se osvrne na funkcioniranje Općine u prethodnoj godini. Štifanić svoju dužnost obavlja profesionalno, a po struci je diplomirani ekonomist. Usput nam je bilo riječi i o odnosima lokalne samouprave s tvrtkom Maistra, novom sazivu Vijeća, pa čak i hobijima.

– Koji su događaji i projekti po Vašoj procjeni obilježili prošlu godinu u vrsarskoj općini?

– Svakako je to dovršetak radova i stavljanje u funkciju marine u Funtani. Moram spomenuti i izbore, na kojima su birači po treći put poklonili povjerenje koaliciji SDP-IDS. Od ostalih projekata valja izdvojiti javnu rasvjetu, sanaciju mola u Vrsaru zajedno s Lučkom upravom te početak radova oko zemljišnih knjiga za katastarsku općinu Vrsar. Uređuje se i jedno vrsarsko parkiralište, pješačka staza, kanalizacija kod Valkanele te svlačionica nogometnog igrališta u Funtani. Neki od tih projekata nastavit će se i u ovoj godini.

– Kako ocjenjujete dosadašnji rad Vijeća, budući da je u ovaj saziv ušlo mnogo novih ljudi?

– Da, ovaj saziv broji čak osam novih vijećnika koji su za općinu svojevrsno osvježenje. S obzirom da im je to prvi mandat, mislim da izuzetno kvalitetno rade. Dosta se raspravljalo, pogotovo o proračunu, koji je na kraju ipak glatko usvojen.

– Što mislite o inicijativama za osnivanje Općine Funtana, odvajanjem tog mjesta od Vrsara?

– O tome sam već govorio u nekoliko navrata. Mislim da bi Funtana kao posebna općina doista mogla funkcionirati, kao što funkcioniraju i mnogo siromašnije sredine. Ipak, za nju samu bi to bilo loše i neracionalno. Stručnim elaboratom utvrđeno je da se, kako stvari sada stoje, više sredstava troši i ulaže u Funtanu no što se iz nje prikuplja. Imala bi i znatno manji proračun, što bi pak bio hendikep pri zaduživanju, nužnom za ostvarenje većih projekata. Dupliranje troškova uprave u ovako malim sredinama također nije racionalno, a i sam postupak odvajanja je kompliciran.

– Mnogo se govorilo i o ne baš sjajnim odnosima Općine s tvrtkom Maistra, bivšom Anitom.

– Mogu otvoreno reći da su odnosi s njima loši zbog neriješenih pitanja oko korištenja općinskog zemljišta. Već godinama im šaljemo račune za korištenje naših nekretnina, no nikad ih nisu platili. Zato smo i pokrenuli sudski spor, što nam je uostalom i naredila državna revizija. Osim toga, Maistra je otkazala ugovore dugogodišnjim zakupcima ugostiteljskih objekata diljem općine. Prema mojim saznanjima, samo se dio tih ljudi snašao. Zanimljivi su i komentari gostiju o kvaliteti usluge u tim objektima nakon dolaska novih vlasnika – uslugu su ocijenili lošijom, a cijene višima. Ima još negativnih primjera, u Koversadi su tri kultna objekta ostala zatvorena! Maistra je svojevremeno obećavala podizanje kvalitete usluge na četiri zvjezdice, no to je nemoguće bez kvalitetnog personala koji želi raditi. Ipak, mislim da su svjesni problema te se nadam da će ga uskoro početi rješavati.

– Imate li kao načelnik manje slobodnog vremena od drugih ljudi?

– Ne bih rekao da sam čitavo vrijeme zauzet, iako je moj posao specifičan zbog činjenice da se nalazimo u maloj sredini. Građani mi se obraćaju ne samo u uredu već i na ulici, što je dobro i normalno. U mjestu gdje se svi poznaju možemo biti i neformalni.

– Imate li hobi?

– Imam, veoma volim ribolov, kao i sve sportove i aktivnosti na moru. Nekad sam s prijateljima znao zaigrati i mali nogomet, ali više zbog društva nego sporta, koji radije pratim. Ljubitelj sam i dobre glazbe i filma. M. DODIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email