NEWS
HALF MARATON S

Vrsar: LJETNI KAMP MLADIH INFORMATIČARA OKUPIO VIŠE OD STOTINU UČENIKA I PROFESORA

29.06.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Vrsar: LJETNI KAMP MLADIH INFORMATIČARA OKUPIO VIŠE OD STOTINU UČENIKA I PROFESORA
703Infi_Vrsara.jpg

 VRSAR – Ovih vrućih i sparnih dana u prostorijama Osnovne škole Vladimira Nazora prava je kreativna zbrka – najbolji informatičari hrvatskih osnovnih škola, pobjednici na raznim državnim i inim natjecanjima, motaju se oko računala, uče i stvaraju, programiraju zajedno sa stotinjak učenika i nastavnika osnovnih škola Istarske županije. Ne smeta im ova vrućina, u učionicama-radionicama prava je stvaralačka atmosfera pa neki gotovo zaborave na poslijepodnevni odmor i more što se nalazi odmah preko puta.

– Ove godine u ljetni kamp pozvano je 30 najboljih osnovaca informatičara iz cijele Hrvatske, a kao škola domaćin imamo privilegiju i mogućnost pozvati do sto učenika i nastavnika iz naše županije domaćina kampa, veli ravnatelj vrsarske osnovne škole Esad Mujaković. Škola je tu mogućnost maksimalno iskoristila te pozvala rekordan broj sudionika, pa tako osim 120 djece, u kampu sudjeluje još 20-ak istarskih učitelja te posebno 12 nastavnika škole domaćina koji se, kako doznajemo od Iva Šeparovića, glavnog tajnika Saveza informatičara Hrvatske, uče posebnom programu evropskih informatičkih standarda, što će uskoro, za koju godinu, biti obvezno znanje za sve djelatnike u obrazovanju.

Sudionici imaju maksimalnu mogućnost izbora širokog informatičkog područja. U radionici programiranja najmlađe sudionike poučava zagrebački gimnazijalac Relja Medić, državni prvak trećih i četvrtih razreda. Najveće zanimanje djeca su pokazala za radionicu gdje uče izrađivati web stranice, pa su u kampu morali odrediti čak tri radionice. Tomu ih uči profesor informatike Predrag Brođanac, kojeg pitamo zašto je tako veliko zanimanje baš za ovu radionicu.

– Izrada web stranica danas je in, tako da svi mladi ljudi to žele naučiti. Nema starijeg osmoškolca ili srednjoškolca koji ne želi to naučiti, odnosno otvoriti vlastitu web stranicu. To je dobro i drago mi je što im mogu pomoći da savladaju osnovna znanja, a mogu vam reći da im to sasvim dobro ide, veli prof. Brođanac. Svakako valja izdvojiti i posebnu grupu hrvatskih informatičkih nada, najboljih srednjoškolaca koji su također državni prvaci u različitim kategorijama, a koji se u Vrsaru pripremaju za 13. srednjoevropsku informatičku olimpijadu koja će službeno startati u nedjelju, odmah po završetku ovog kampa. Uglavnom mladići rade u posebnoj prostoriji, njih 12 činit će tri državne ekipe od kojih će, nažalost, samo jedna biti službena.

Jedan od njih, Igor Čanadi, učenik XV. zagrebačke gimnazije, državni je viceprvak i pobjednik Hrvatske informatičke olimpijade. Prošle je godine sudjelovao na srednjoevropskoj olimpijadi održanoj u Mađarskoj. Veli da će mu to iskustvo svakako dobro doći za ovogodišnje natjecanje.

Print Friendly, PDF & Email