NEWS

Vodenim skuterom do Cavtata i natrag

20.08.2006. 00:00; Učitavanja: 71; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Vodenim skuterom do Cavtata i natrag
687GO151923.jpg

Porečan Ivan Rubelj konačno je, u četvrtom pokušaju, uspio ostvariti neobičan pothvat s kojim će, po svemu sudeći, zaslužiti i mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda. Rubelj je vodenim skuterom, jačine 215 konjskih snaga, za devet sati neprekidne vožnje prešao više od 536 nautičkih milja od Poreča do Cavtata i natrag, te time gotovo sigurno postavio novi svjetski rekord. Tijekom vožnje, osim što je uzimao tekućinu, Rubelj se nije odmarao niti jeo. S porečke rive krenuo je noću u prvim minutama petka (oko 0.10 sati), a na isto mjesto vratio se istog dana (petak) navečer oko 21.15 sati.

– Dosadašnji rekord ostvaren je na relaciji Opatija – Dubrovnik – Opatija i iznosio je više od 484 nautičke milje – prenio nam je dan nakon uspješnog poduhvata Rubelj, koji je u prethodna tri pokušaja morao odustajati iz raznih razloga, ozljeda i kvarova na skuteru. – Premda još točno ne znam koliko sam nautičkih milja prešao, već je sada jasno da sam postavio novi svjetski rekord. Prema nautičkim kartama i izračunima idealna linija plovidbe od Poreča do Cavtata i natrag iznosi 536 nautičkih milja, ali je jasno da nitko tom idealnom linijom cijelo vrijeme ne može voziti, odnosno da sam prešao znatno više milja. Koliko sam točno prešao i hoće li moj rekord biti uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda znat ćemo tek nakon što ovlaštene osobe pregledaju GPS zapis koji je jedino mjerilo za priznavanje rekorda.

Prema Rubeljovim riječima, vremenski uvjeti za vožnju morem su tijekom petka bili jako loši.

– Premda smo konstanto pratili vremensku prognozu koja nam je govorila da je petak upravo idealan dan za ovaj pothvat, prognoze se nisu pokazale točnim. Vremenski uvjeti bili su ispod svih očekivanja, najgori u sva dosadašnja moja četiri pokušaja obaranja svjetskog rekorda. Problem mi je predstavljalo vrlo valovito more većim dijelom rute zbog čega sam u nekoliko navrata potpuno zaronio sa skuterom. Kraj Zadra me nakratko zahvatila blaža kiša, ali na sreću cijelim putem jačeg vjetra nije bilo, dok je temperatura mora i zraka bila zadovoljavajuća. Odmah na početku vožnje, još u Poreču kod hotela »Delfin« lakše sam se ozlijedio, što mi je donijelo određenu dozu zabrinutosti, ali se kasnije pokazalo da ta ozljeda nije toliko strašna.

Rubelj je u pripremi ostvarenja rekorda osim relacije Poreč – Cavtat – Poreč imao u istom danu u planu odmah iz Poreča krenuti do Biograda i natrag, no od te dodatne dionice je odustao.

– Kao rekord za Guinnessovu knjigu priznaje se broj prijeđenih nautičkih milja unutar 24 sata, a kako sam se ja u Poreč iz Cavtata vratio tek nešto iza 21 sat, u preostala tri sata zaista nije imalo smisla bilo što dodatno forsirati. Zbog loših vremenskih uvjeta prosjek brzine vožnje bio je vrlo slab zbog čega se nisam odlučio na nastavak vožnje.

Ovaj veliki zaljubljenik u vožnju »jet skijem« već razmišlja i o novim poduhvatima. – Sljedeće godine izabrat ću lipanj za postavljanje novih rekorda jer vjerujem da će tijekom tog mjeseca biti manje izgleda da me vrijeme iznenadi.

K. Klarić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email