NEWS
Ljekarna

VODE NEMA – što još radi 19 golf igrališta u Prostornom planu Istarske županije?

19.07.2022. 19:08; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / VODE NEMA – što još radi 19 golf igrališta u Prostornom planu Istarske županije?

Prošloga petka župan Miletić donio je Zaključak o uvođenju mjera restrikcije korištenja pitke vode za vodoopskrbno područje Istarske županije. Čudi nas stoga što je dan ranije odbio amandman Kluba vijećnika Možemo! i Zelene alternative – ORAH, vezan uz  preispitivanje broja golf igrališta i broja smještajnih turističkih kapaciteta u Prostornom planu Istarske županije.

Slična velika suša u Istri dogodila se i 2012. godine. Tada je, također, sav teret neodrživog turističkog razvoja župan prebacio na građane.  Ni tadašnje ozbiljno upozorenje nije navelo Županiju da  reagira, već je, naprotiv,  dopuštena eksplozija turističkih smještajnih kapaciteta, koju nije pratila izgradnja potrebne infrastrukture niti promišljanje o opskrbi vodom. Izvori vode ostali su isti kao i tada.

Nedostatak plana i strategije potvrdio je i današnji direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, koji je 2012. bio IDS-ov ministar turizma. On je nedavno u medijima izjavio: “Tada su nam trebali ekspanzija i rast i pustili smo da se događa što će se dogoditi, bez posebnih planova i strategija. Zato danas u Istri imamo 421 tisuću kreveta”.  Na svakog stanovnika Istre dolazi, dakle, više od dva turista. I isto toliko veća potrošnja vode. Prije 10 godina Istra je imala 200.000 kreveta, a danas 421.000. Od toga je 172.000 u hotelima i kampovima, dok je 249.000 u vikendicama, apartmanima, kućama za odmor  i obiteljskom smještaju, koji se u Prostornom planu Istarske županije – ne računaju. Apsurdno je i neodrživo da županijsko prostorno planiranje ne uzima u obzir, ni kada je infrastruktura u pitanju, smještajne kapacitete u apartmanima i kućama za odmor – koji čine većinu kapaciteta u Istri!  Ništa se nije i ne namjerava promijeniti u takvoj prostornoj politici IDS-a.

Stoga je Možemo! s partnerima predložio amandman kako bi se uski ciljevi izmjene Prostornog plana proširili i na preispitivanje potrebe za 19 golf igrališta i broja turističkih smještajnih kapaciteta. Ne možemo zanemariti klimatske promjene, pandemiju COVID-19, energetsku krizu i obvezujuće politike Europske unije koje smo dužni provoditi, a ovo je (bila) prilika da se ponovno analizira stanje i utvrde mogućnosti.

U vrijeme znanstveno potvrđenih uzroka (klimatske promjene) i aktualnih evidentnih posljedica (suša), župan i vladajući smatraju da broj od 19 golf igrališta i broj turističkih smještajnih kapaciteta nije potrebno preispitati.

Izmjene Prostornog plana, u kojem se klimatske promjene jedva spominju, moraju obuhvatiti mjere za prilagodbu klimatskim promjenama. Takve mjere moraju sadržavati zaustavljanje nekontrolirane apartmanizacije i uništavanja priobalja te brigu o nedostatnim resursima – poput vode.

Vidjeli smo namjeru i kod gradonačelnika Pule da se teret redukcije vode prebaci na građane dok se istovremeno zalaže za izgradnju novog hotela na 7 katova  (hoteli s 5* u prosjeku troše 594 litre, a kampovi 174 litre dnevno). Premda je u situaciji nestašice vode potrebna odgovornost svih, neprihvatljivo je tražiti od građana da paze i štede dok vlast, bilo gradska ili županijska, nema strategiju upravljanja vodom niti strategiju održivog turizma. U konačnici ovakve su politike nerazumne čak i za one koji se u potpunosti orijentiraju na turizam, budući znanstvene studije potvrđuju kako održivost bilo kojeg turističkog odredišta u konačnici ovisi o odgovarajućoj opskrbi vodom, kako količinski, tako i kvalitetno.

 

Klub vijećnika Zeleno-lijeve koalicije u Skupštini Istarske županije    
(Možemo! i ZA-OraH)

Print Friendly, PDF & Email