NEWS

Vlasnici Bi Village Fažana u suradnji sa FAITA-om otvorili prvu KAMPING akademiju u Italiji Bi Academy

2023-01-27_12h00_21
27.01.2023. 12:02; ; Početna / Gospodarstvo / Vlasnici Bi Village Fažana u suradnji sa FAITA-om otvorili prvu KAMPING akademiju u Italiji Bi Academy

Prema javljanju talijanskog portala CB ( Camping Business) prva talijanska akademija za sektor turizma na otvorenom, dakle kampingom, nastala je iz suradnje između privatne grupe Bi Holiday – koja izravno upravlja Villaggio San Francesco u Caorleu, na području Venecije, i Bi Village u Fažani, u Hrvatskoj – i CISET-a, Međunarodnog centra za studije ekonomije turizma.
Predstavljen je 23. siječnja na konferenciji za novinare u predavaonici Marino Berengo Sveučilišta Ca’ Foscari u nazočnosti, između ostalih, savjetnika za turizam regije Veneto, Federica Canera, nacionalnog predsjednika FAITA-Federcampinga, Alberta Granzotta, predsjednice CISET-a, Michele Tamma i direktorica Bi Holidaya, Ilenia Cherubin.

Federico Caner istaknuo je važnost Akademije u ovako plodnom vremenu za turizam na otvorenom za povećanje kvalitete kamping usluga, posebno iz perspektive strateškog planiranja.

Zanimljivo je za dodati da je vecina hrvatskih  kampova u proteklih četrdesetak godina, a posebno Istra, ili malo preciznije POREŠTINA, organizirala bezbroj studijskih putovanja posebno u Holiday Resort Union Camping Lido Cavallino koji je bio, zahvaljujući susretljivosti talijanskih kolega prava škola dobre  kamping prakse za naše kamping poduzetnike. Iz tih studijskih putovanja naši poduzetnici su kontaktirali i vrhunske arhitekte za  kamping projekte koji su stvarali inovativniji stil I kvalitetniju ponudu, prije svega  estetskim efektima ali funkcionalnijim rješenjima  i većom  kvalitetom ponude. Mnoge  novije kamping koncepte iI master planove razvoja na Poreštini projektirao  je jedan od najpoznatijih talijanskih kamping  arhitekata Robert Bezdikian, Architects Studio Cavallino,  koji je inače autor koncepata svih uspjesnijih talijanskih kampova.

Nacionalni predsjednik Alberto Granzotto iz FAITA-e, koja predstavlja vlasnike talijanskih smještajnih kapaciteta na otvorenom – kampovima, smatra da je kriza osoblja koja je pogodila mnoge proizvodne sektore, posebno one s prevladavajućom sezonskom aktivnošću, glavni razlog za obrazovnu inicijativu .
Nastala kriza  se ne može riješiti u kratkom roku i mora se rješavati s više strana. BiAcademy je prvi projekt obuke za operatere u sektoru na otvorenom u talijanskoj  obrazovnoj panorami.
Tečaj koji je osmislio Bi Holiday s CISET-om( Međunarodnom visoko obrazovnoj instituciji za ekonomiju in turizam)  ima za cilj u svojih gotovo 200 sati pružiti uz profesore praktičare  sve vještine ne samo na području komunikacije i ugostiteljstva, već i poznavanja teritorija i njegovih mogućnosti, kako bi mogli podržati iskustvo gostiju na najbolji mogući način. Posebna pozornost posvetit će se razvoju digitalnih vještina te sposobnosti upravljanja vremenom, prioritetima i odnosima s kolegama.
Kako kaže dr. sc. prof.  Federica Montagutti , nastava  će se uglavnom temeljiti na interakciji i simulacijama kako bi se studenti/novozaposlenici što više doveli u kontakt sa stvarnim životnim situacijama i kako bi učenje bilo primjereno svima, a fakultet čine stariji stručnjaci, profesionalci, a dijelom i Bi Holiday menadžeri.
Studenti  će imati  dva intenzivna tjedna u Villaggio San Francesco ali i u drugim SUPERKAMPOVIMA koji su najbolji  primjeri svjetske kamping prakse, kako bi se studenti tada osjećali opuštenije  u objektu i bolje upoznali novo profesionalno područje. A i to potvrđuje da „ hodočašćenja“ u Veneto , naših porečkih kamping poduzetnika nisu bila slučajna jer ono što je jednom bila životna  praksa, sada je pretočeno u pravu školu za sektor kampiranja.

napisao: Jerko Sladoljev, ToP Camping

Print Friendly, PDF & Email