NEWS
HALF MARATON S

Vjećnici SDP-a mr.sc. Srečko Oštir i Aleksandar Kovač na 20.sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča-Parenzo postavili su gradonačelniku i direktoru Usluge sljedeća pitanja

384100355_833148575480435_2096250474549352588_n
foto: Radio Centar
06.10.2023. 11:02; ; Početna / Politika / Vjećnici SDP-a mr.sc. Srečko Oštir i Aleksandar Kovač na 20.sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča-Parenzo postavili su gradonačelniku i direktoru Usluge sljedeća pitanja
Vjećnici SDP-a mr.sc. Srečko Oštir i Aleksandar Kovač na 20.sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča-Parenzo postavili su gradonačelniku i direktoru Usluge sljedeća pitanja koja prenosimo u cijelosti :
 
“Vijećnici GV Poreč-Parenzo
Temeljem čl.11. st.1. Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Poreča-Parenzo, gradonačelniku postavljamo sljedeće
 
1. Komunalna luka? – Gradonačelniku, direktoru Usluge
 
Porečka komunalna luka, pokraj zgrade suda, u svojem nastajanju nije bila predviđena za smještaj plovila stranaca. Prvobitni projekt rađen je isključivo za potrebe mještana Poreča a s tim u vezi investitor je bilo komunalno poduzeće “Usluga Poreč d.o.o.”.
 
Nakon izgradnje, političko rukovodstvo Grada Poreča došlo je na ideju da se dio luke zatvori za građane Poreča i prilagodi potrebama marine pa su dodatno izgrađeni recepcija, sanitarni čvorovi, ormari za električnu energiju i vodu. Razlog je bio, iako “Usluga Poreč d.o.o.” nije bila registrirana za vođenje marina, da se ne povećavaju cijene komunalnih usluga (kanalizacija) već da se gubici na tim pozicijama alimentiraju iz dobiti ostvarene u “Luci-Marini”. Tako je to funkcioniralo godinama… Građani su ostali bez vezova i pristupa molu a dobili su “niže cijene” nekih komunalnih usluga.
S vremenom prestala je potreba za kompenzacijama obzirom da je “kanalizacija” prešla u drugo poduzeće, ali ostala je tzv. “Marina” koja to nije trebala biti. I dalje funkcionira kao luka za strane barke i jahte, i dalje je zatvorena za građane Poreča (glavni molo) a i dalje mještani Poreča godinama čekaju na red kako bi svoja plovila smjestili u svoju, komunalnu luku, koju su financirali svojim sredstvima.
 
Kada će doći vrijeme da se Luka privede prvotnoj komunalnoj namjeni, da se isele strane barke i brodovi te da mještani Poreča dobiju svoje vezove za svoja plovila, što je u suštini i funkcija komunalne luke,… koja je za tu je namjenu i građena?
Osim toga, na najfrekventnijem šetalištu uz more, pokraj luke, još je uvijek nedovršena betonska površina na kojoj „kampiraju ” štandovi. Neuređena, bez završne obrade (goli istrošeni beton) već 40 godina predstavlja sliku turističkog šampiona, a vrlo je nereprezentativna površina. Opločenje kamenom, kako je prvotno zamišljeno, u ovom stupnju istrošenosti šetališta, sada je postalo nužna je potreba. Toliko godina hodamo po njoj da je i ne primjećujemo, dok ne slomimo nogu.
 
2. Stari grad – stanovi? – Gradonačelniku
 
smatramo neophodnim da Grad Poreč valorizira svu svoju imovinu u gradu Poreču, a posebno u starom gradu i bližoj okolici, u smislu osposobljavanja te izgradnje nedostajućih objekata za stanovanje.
Izgrađene stanove grad treba IZNAJMITI mještanima grada Poreča, posebno mladim obiteljima, kadrovima za kojima Poreč ima nasušnu potrebu (npr. za liječnicima,…koji nam, nažalost, sve brže odlaze…).
Ne govorimo o monetizaciji i profitu u novcu nego o tome da se ti mrtvi kapitali stave u funkciju života grada.
 
Poreč se može “naseliti” u stanovima za najam, koji neće biti zasnovan na komercijalnim tržišnim odnosima već na troškovima uređenja postojećeg objekta ili troškovima izgradnje novih.
Poreč ima lokacije i u širem centru grada koje mogu poslužiti toj svrsi. Ako smo izgubili Nogometno igralište nismo izgubili i ne bi smjeli izgubiti niti jednu drugu lokaciju.
Ili ovu temu od vitalnog interesa za grad prepuštamo vlasnicima krupnog kapitala koji će izgraditi nekoliko stotina stanova za prodaju imućnim strancima, koji će ih iznajmljivati turistima, opterećujući nam infrastrukturu i stvarajući otpad sa kojim se sve teže nosimo?
 
Nije li ovo jedan od bitnih preduvjeta vraćanja života u Poreč u mjesecima kada nismo zaokupljeni turizmom? Nije li možda sramotno da jedan bogat grad nije u stanju imati fond stanova za socijalno ugrožene građane, već nam ljudi koji dospiju u životne nevolje, bilo zbog ovrha, bilo zbog gubitka posla ili radne sposobnosti, spavaju na nogostupima (Jolić) i parkiralištima (Merdanović i dr..)?
 
3. Parkiiranje – Gradonačelniku, direktoru Usluge
 
Zar je zaista nužno za preživljavanje gradskog proračuna, da uz sva moguća davanja, građani plaćaju i parkiranje vozila u svojem gradu?
Parkiranje za građane Poreča trebalo bi biti besplatno na lokacijama u gradu, cijelu godinu a ako ne cijelu, zbog potreba turista, onda van turističke sezone.
Taj „harač“ građani ne moraju plaćati, posebno zato jer jer nemaju organizirani besplatni javni gradski prijevoz. Nije prezahtjevno označiti vozila koja pripadaju mještanima. Danas postoje tehničke mogućnosti za brzo i efikasno rješavanje i sprečavanje neovlaštenog parkiranja.
(U kakvoj po sezonskoj pasivnosti životarimo zimi, trebali bi plaćati mještanima parking da dođu u grad, a ne naplaćivati im dolazak).
Najljubaznije molim nadležne službe za pisane odgovore na pitanja i inicijative. Uz zahvalu na pozornosti, “
 
Srdačan pozdrav.
Aleksandar Kovač, sr
 
izvor: Radio Centar
 
Print Friendly, PDF & Email