NEWS
Max 180920 S

Vižinadom po dvadeset i drugi put zamirisali kolači i tradicija

dejanhren-slatkaistra2018-9934
foto: Dejan Hren
15.08.2018. 11:52; Učitavanja: 642; Početna / Lifestyle / Zabava / Vižinadom po dvadeset i drugi put zamirisali kolači i tradicija

U Vižinadi se u utorak, 14. kolovoza po dvadeset i drugi put održala Slatka Istra.
Zbog lošeg vremena ovogodišnja izložba kolača održala se u školskoj dvorani gdje je stotinjak vrijednih majstora i majstorica iz cijele Istre prezentiralo svoje fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice. U dvorani su se mogla kušati vina i ulja lokalnih vinara, a posjetitelji  su šetajući Vižinadom uživali u gastronomskoj ponudi te programu u tek obnovljenoj kući Maraston.

Stručno predavanje Ivone Orlić pod nazivom „Tradicijske prehrambene navike u Istri”, okupilo je zainteresirane goste, a radionica izrade tradicionalnog istarskog kolača – cukerančića pod vodstvom predstavnika LAG-a Središnja Istra napunila je prezentacijsku prostoriju zainteresiranim gostima, topli i ukusni cukeračići nestali su u trenu. Posjetitelji su imali priliku vidjeti od pravih majstorica kako se prave cukerančići, upoznati sa sastojcima i naposljetku kušati ovu slasticu.

Svi kolači prodavali su se u kući Maraston u humanitarne svrhe – za kupnju školskih udžbenika učenika osnovne škole Vižinada.

Stručna komisija za ocjenjivanje kolača Slatke Istre u sljedećem sastavu; Sandra Živolić, prof. kuharstva i slastičarstva, SŠ Eugen Kumičić Rovinj, Franjo Milotić, prof. kuharstva, SŠ Eugen Kumičić Rovinj, Davor Šišović, novinar Glasa Istre, Klaudija Pilato, pekara Concettino, Davor Ban – prof. TUŠ Anton Štifanić Poreč, voditelj projekta Slatka zemljo, Istro mila te Davorka Ritoša, volonterka Slatke Istre ocijenili su najkvalitetnije okuse u ovoj slatkoj ponudi te dodijelili posebna priznanja najboljima. Najbolje fritule napravila je Jadranka Pilar iz Tinjana, najbolji bucolaj Nevija Gardoš, Krasica, breskvice Ljiljana Pulić,Pulići, cukerančiće Mileva Pastorčić, Vela Traba,  Đina Levak iz Katuna je napravila najbolje paštine, nagradu za najbolji pandešpanj osvojila je Neda Šainčić Pilato, Lašići, kroštule Fiorela Srebrnić iz Grožnjana, pinca Zdenka Jakus iz Žminja, povetica Jolanda Hrastić, Vela Traba.

Osim toga u kući Maraston organizirani je program za one najmlađe u vidu likovnog stvaralaštva kako bi svojom kreativnošću izrazili svoje viđenje Slatke Istre. Likovni radovi izloženi su u prostorijama kuće Maraston, a najbolji likovni radovi, tj autori su nagrađeni prigodnim poklonima.

Ovogodišnjoj Slatkoj istri pridružili su se prijatelji iz Slovenije,  predstavnici Sladke Istre iz Kopra koji su najavili predstojeću manifestaciju u rujnu u Kopru gdje će se prezentirati i predstavnici Slatke Istre iz Vižinade.

Zabavni dio Slatke Istre zbog kiše koja se ipak pojavila je bio nešto kraći tako da su nastupili Tu i tamo band za one malo upornije, no koncert Mauro Staraja i La Bande, nažalost nije održan.

Danas, 15. kolovoza, u Vižinadi je organiziran program povodom blagdana Svete Marije Vele. Započinje u 11 sati svečanom misom u Crkvi Svete Marije na Božjem Polju i proslavom uznesenja Blažene djevice Marije.

Slijedi zabavna večer s početkom u 19 sati na središnjem vižinadskom trgu, a sve prisutne zabavljat će Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada s gostima iz Puhačkog orkestra „Naša sloga“ Babići te Farabuti Band i popularna Lidija Bačić Lille.

Nadamo se lijepom vremenu i dobroj zabavi, stoga, dođite večeras u Vižinadu na feštu povodom blagdana Sv. Marije Vele.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email