VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Vižinada spremno očekuje brdo kolača i Ivana Zaka

12.08.2016. 00:33; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Vižinada spremno očekuje brdo kolača i Ivana Zaka
GO03286109

Predstojećeg vikenda, od subote 13. pa do ponedjeljka 15. kolovoza Vižinada bogatim programom obilježava svoj tradicionalni blagdan Svete Marije Vele. Program će, kako je najavio je općinski načelnik Marko Ferenac, započeti u subotu 13. kolovoza u 20 sati foto-izložbom “Mirisi i okusi Slatke Istre”, koja će se održati u obnovljenim prostorima kuće Maraston. Na izložbi će biti izložene fotografije s dosadašnjih izložbi domaćih kolača “Slatka Istra” koja će se po 20. put održati u nedjelju 14. kolovoza. Nakon otvaranja izložbe goste će zabavljati klapa “Motovun”.

Iznenađenje

Nedjeljni program Svete Marije Vele započet će u 18 sati nogometnom utakmicom, a za 19 sati, promenadnim koncertom limenih glazbi “Vižinada” i “Sveti Lovreč” uz pratnju mažoretkinja iz Višnjana, zakazano je otvaranje izložbe vina ulja i domaćih proizvoda Vižinaštine. U 19.30 na Batistelinoj šterni slijedi otvaranje 20 Slatke Istre – izložbe tradicionalnih istarskih kolača. U sklopu izložbe održat će se Show cooking na kojem će se u pripremi kolača ogledati neke poznate osobe iz javnog života, a na pitanje tko će to biti, Ferenac je odgovorio neka to bude iznenađenje za posjetitelje. No, sa zadovoljstvom je najavio kako će s početkom u 21 sat na trgu u Vižinadi nastupiti velika zvijezda domaće estrade i miljenik publike Ivan Zak, a u isto će vrijeme, ali kao hologram, koncert će održati u Novalji na Pagu. U ponedjeljak, na sam blagdan Velike Gospe ili Svete Marije Vele na Bojžem polju s početkom u 11 sati održat će se svečana misa, koja je u posljednje vrijeme prerasla u hodočašće, rekao je Ferenac. Dodajući kako će se tog dana na trgu Vižinadi sa svojim vozilima u 19 sati okupiti članovi “Oldtimer kluba Histria”. U smiraj dana s početkom u 20 sati na pozornicu će stati mladi pjevači udruge “Mali veliki mikrofon”, a nakon njih slijedi zabava uz Maura Starja & La Bandu, te Tu i tamo band.

Kroštulijada

Pročelnica Gordana Bottezar podsjetila je kako je “Slatka Istra”, na poticaj Drage Orlića pred dva desetljeća iznikla iz “Kroštulijade”, posvećene kroštulama koja se održavala u sklopu programa “Verši na šterni”. Lani je na “Slatkoj Istri” bilo izloženo 256 kolača: pandešpanja, pinci, bucolaja, štrukola-povetica, fritula i cukerančića. Kao i lani i ove su godine sudjelovanje na “Slatkoj Istri” najavile domaćice i domaćini iz svih krajeva Istre, novi izlagači dolaze iz Matulja i Rukavca, a očekuju se i kolači iz slovenskog dijela Istre, najavila je Bottezar.

(M. RIMANIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email