Ljeto u Funtani

Virus uočen u Španjolskoj prijeti dupinima u Sredozemlju

29.08.2007. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Virus uočen u Španjolskoj prijeti dupinima u Sredozemlju
1372393a69c3e.jpg

List citira prognozu stručnjaka da bi ta bolest mogla zahvatiti cijelo Sredozemlje. "Suočeni smo s izbijanjem epidemije", rekao je za El Mundo Javier Pantoja, šef Službe za zaštitu mora i podmorja u Ministarstvu za okoliš.

Njegov je odjel sazvao sastanak stručnjaka i predstavnika lokalne vlasti kako bi pojačali mjere u borbi protiv epidemije koja bi mogla kulminirati sredinom rujna.

"Identificirao sam virus i njegove karakteristike. To je 100 posto isti virus koji je izazvao … epizootiju 90-ih godina", kazao je Antonio Fernandez, direktor Instituta za zdravlje životinja u Las Palmasu.

Analizirani su uzorci s uginulih dupina kojih je u Španjolskoj dosad pobrojano više desetaka.

"Sve se događa kao i prije 17 godina. Prvo su uginuli dupini bili uočeni u Valeneciji, a zatim se pojava širila istočno te zahvatila Francusku i Italiju", opisao je Alex Aguilar s fakulteta Biologije na Sveučilištu u Barceloni.

Taj stručnjak je koordinirao istraživanja bolesti 1990.-91. te se usuđuje prognozirati da bi bolest mogla zahvatiti cijelo Sredozemlje.

"Epizootija je stala zimi 1990. između Italije i Tunisa, ali u lipnju 1991. opet se pojavila u Turskoj". "Nemoguće je znati koliko je dupina uginulo, no bili su deseci tisuća. Dobili smo vijest da je bilo dopremljeno 1.100 trupla".

Aguilar vjeruje da su tada bile pogođene dvije trećine populacije dupina koja je tada bila pobrojana i iznosila 118.000 jedinki u Zapadnom Mediteranu.

Morbilli virus, koji se aktivira u ljeto, izaziva bolest sličnu slinavki i pad imunološkog sustava što rezultira oštećenjima organa. Pogađa još sedam drugih vrsta iz porodice Cetacea (kitovi, dupini i pliskavice).

(Hina)

Print Friendly, PDF & Email