NEWS
Best of Poreč

VIPnet način postavljanja odašiljača – sramota VIPneta ili Hrvatskih šuma ?

07.06.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / VIPnet način postavljanja odašiljača – sramota VIPneta ili Hrvatskih šuma ?
397GO087858.jpg

Već pišemo prijavu građevnoj inspekciji, konzervatorima, a obavijestit ćemo i policiju. Rekla sam im da očekujem da odmah prestanu s radovima jer razaraju povijesni lokalitet, rekla nam je načelnica Nevija Poropat • Ne znamo da je tamo arheološki lokalitet, a to niti nije u našoj nadležnosti. Ne znamo niti da nisu tražili ostale suglasnosti, odnosno da su počeli graditi bez uredne dozvole, rekao nam je Boris Černeka iz Hrvatskih šuma, u čijoj je nadležnosti teren na kojem se antena gradi

VIŠNJAN – Rovokopač razara arheološki lokalitet – glasila je prva dojava novinarima jučer ujutro. Rovokopač su zatekli Višnjanci u nedjelju na brdu Petrovac, zaštićenoj arheološkoj zoni ispod naselja Bačva. Radi se o pretpovijesnoj, vjerojatno gradini iz brončanog doba, čija je lokacija utvrđena u vrijeme kada su arheolozi Arheološkog muzeja Istre istraživali ostatke seoske rimske vile u podnožju brda Petrovac.

Ondje smo jučer dopodne zatekli Branimira Šainu i Stjepana Obućinu, uz rovokopač kojim je usred platoa iskopan približno metar i pol dubok temelj za odašiljač. Dvojica operativaca VIPneta, koja su bila zadužena i za probijanje ceste, kažu da ne znaju da rade na zaštićenom lokalitetu već tjedan dana. »Pa ne vidi se da je tu nešto važno«, kažu. Na pitanje imaju li dozvolu, ne znaju pouzdan odgovor, već nas upućuju na šefove u Zagrebu.

Iz VIPneta informaciju čekamo iz ureda za odnose s javnošću. Procedura je poznata: najprije dostaviti pitanje pa će tražiti odgovor. Kad grade, onda ne poštuju proceduru. Naime, saznali smo da od Općine Višnjan nisu tražili suglasnost, a gradnja na tom mjestu je protivna prostornom planu, rekla nam je načelnica Nevija Poropat, koja je nakon razgovora s nama krenula osobno na Petrovac.

– Rekla sam im da je u krajnjoj liniji nepristojno doći na nečiji teren i ne javiti se, kao što bi bilo normalno da su se javili u općinsku upravu. Ne mogu raditi na terenu bez dozvole i dokumentacije, zato već pišemo prijavu građevnoj inspekciji, konzervatorima, a obavijestit ćemo i policiju. Rekla sam im da očekujem da odmah prestanu radove jer razaraju povijesni lokalitet. Svuda okolo su komadići keramike i tko zna što su još porazbijali, rekla nam je Poropat nakon povratka s terena.

I Višnjanci koji su dojavili novinarima što se događa znaju pravu proceduru: prije novinara obavijestili su Konzervatorski odjel u Puli. Ondje saznajemo da je odmah jučer ujutro usmeno tražena obustava radova, koja nije stigla na teren, kako su nam rekli Šaina i Obućina. U međuvremenu je doneseno i pisano rješenje Konzervatorskog odjela o obustavi radova, a danas će konzervatori s inspektorom izaći na teren i vidjeti što se, ako išta, može spasiti. U Konzervatorskom odjelu u Puli rekli su nam da je prije VIPneta antenu na Petrovcu želio postaviti T-Com, ali su ih početkom godine odbili pa su antenu postavili na nekom drugom mjestu.

VIPnet radi na zemljištu kojim upravljaju Hrvatske šume, a Čedo Krizmanić iz porečke Šumarije uputio nas je na upravu u Buzetu, odnosno šefa Odjela za ekologiju Borisa Černeku, koji je upućen u detalje dogovora s VIPnetom.

– Oni su Hrvatskim šumama poslali zahtjev za izdavanje posebnih uvjeta građenja, koji im trebaju prije izdavanja lokacijske dozvole. Te su uvjete i dobili od nas, a zabranjena im je sječa šume, osim pokojeg stabla ako smeta u čišćenju postojećeg pristupnog puta platou. Mi ne znamo da je tamo arheološki lokalitet, a to niti nije u našoj nadležnosti. Ne znamo niti da nisu tražili ostale suglasnosti, odnosno da su počeli graditi bez uredne dozvole, rekao nam je Černeka.

U ovaj su slučaj uključene redom državne institucije koje su potpuno nepovezane, kao da ne pripadaju istoj državi. I ako Hrvatske šume pojma nemaju u kojim im se šumama nalaze arheološki lokaliteti, niti ih je briga ako netko bez dozvole krči cestu kroz hrvatsku šumu dok god se drži njihovih posebnih uvjeta, VIP i ostali »neti« i bespravni graditelji gradit će gdje god im drago. Pogotovo ako im bagere i rovokopače zakriva hrvatska šuma.

Glas Istre, 7.6.2005, S. MATEJČIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani