NEWS

Višnjan: S KONFERENCIJE ZA NOVINARE VIŠNJANSKOG IDS-a

09.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Višnjan: S KONFERENCIJE ZA NOVINARE VIŠNJANSKOG IDS-a
333Višnjan-IDS.jpg

U gradskim prostorijama IDS-a jučer su Nevija Poropat i Kristijan Štenta, općinski vijećnici i čelnici te stranke i kluba mladih općine Višnjan, održali konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli na posljednju izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća.

– Uza sve dosadašnje nepoštivanje postojećih općinskih akata, posljednja sjednica vijeća, sazvana izvanredno telefonom, kap je koja nam je prelila čašu, rekla je Poropat. Načelnikovo opravdanje hitnosti je neopravdano, rekla je, jer je sjednica sazvana radi kupoprodaje nekretnine za koju je natječaj bio objavljen čitavog kolovoza, dakle, punih mjesec dana.

– Bilo je dovoljno vremena za sazivanje redovne sjednice te pravovremeno donošenje svih odluka. Zato pitam gospodu u čije su se ime javili na natječaj vrijedan čak 1,5 milijuna kuna, što je više od jedne trećine izvornih prihoda Općine. Pred kim taje poteze koje povlače, ne valjda pred onima koji su ih izabrali? Koja je to poslovna tajna koju građani ne smiju znati, rekla je Poropat.

Napomenula je da u prostoru koji je bio na natječaju radi deset ljudi te pitala jesu li razmišljali o njihovim obiteljima kao i o ljudima koji drže taj poslovni prostor. Ako se Općina već prijavila na natječaj da kupi taj poslovni prostor, što se to dogodilo da je od toga odustala za dva-tri dana? Što se krije iza toga, zapitala se Poropat.

IDS sumnju u zakonitost izražava kroz tri aspekta – potpuno su u suprotnosti sa zakonima o javnoj nabavi, računovodstvu te lokalnoj samoupravi, a povrijeđen je i općinski statut. Podsjeća da je i odluka o pozajmici donesena protupravno te zaključuje da je načelnik Angelo Mattich prekoračio ovlasti, a sve zajedno dovodi i do sumnje u ozbiljnost rada Općine i vijeća.

– Pozivam gospodu iz vladajuće koalicije da o svemu zatraže pismeno izvješće Državne revizije, ako oni potvrde zakonitost transakcija, onda će to i IDS podržati. U suprotnom, neka postupak proslijede nadležnim državnim tijelima, zaključila je Poropat.

Kristijan Štenta napomenuo je da ni mladi njihove stranke ne podržavaju takav način rada. Daleko od očiju javnosti potpisuju se astronomski iznosi, nikakva hitnoća nije bila opravdanje, a tako se skrivaju samo mutni poslovi, naglasio je Štenta.

– Upitno je i vraćanje jamčevine od 120 tisuća kuna, koja se inače ne vraća, što znači da je Općina zakinuta za taj iznos. Načelnik s jedne strane poziva na štednju, a s druge baca novac za koji nitko ne zna osim njega i uskoga kruga njegovih kolega, upozorio je Štenta.

Preuzeto iz Glasa Istre – V. Md.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email