NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Višnjan: Poletti – Na svaku laž IDS-ovaca odgovaramo ostvarenjima

19.03.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan: Poletti – Na svaku laž IDS-ovaca odgovaramo ostvarenjima
708GO185652.jpg

Na vlasti smo dvadeset mjeseci i ovo je prvi put, a vjerojatno i zadnji, da ovako odgovaramo na izjave IDS-ovaca, i to isključivo jer konstantno dezinformiraju građane. Nije nam cilj javno ih kritizirati, iako imamo argumente, budući da se njihov rad svodi na opstrukciju, destrukciju i dokazivanje da nismo sposobni vladati, već na svaku njihovu laž odgovaramo ostvarenjima, rekao je predsjednik Općinskog vijeća Peter Poletti na konferenciji za novinare, okružen vijećnicima vladajuće koalicije – Nezavisne liste nositelja Angela Matticha i SDP-a. Istaknuo je da nitko od njih nije ušao u vijeće radi rješavanja egzistencije, a ne drži vodu ni teza da su glasačka mašinerija i interesna skupina općinskog šerifa, kako ih etiketira IDS, jer o svakom prijedlogu poglavarstva raspravljaju, a prolaze samo oni za koje postoji konsenzus.

Među ostvarenjima nabrojao je izgradnju zaobilaznice, asfaltiranje i proširenje prometnice do Bokići, uređenje bijele pristupne ceste za sjeverni dio poslovne zone, infrastrukturno rješavanje Zagrebačke ulice, asfaltiranje dijela naselja Brežac (u čemu su sudjelovali građani), uređenje parkirališta, opremanje dječjeg igrališta, saniranje osamdeset posto nerazvrstanih putova.

– Izuzetno puno se radi na papirologiji za realizaciju projekata, primjerice, projektnoj dokumentaciji za poslovnu zonu Milanezi, za koju je dobiveno sto tisuća eura iz europskih fondova, tržnicu i poslovno-stambenu zgradu u Višnjanu te groblje u Bačvi, naglasio je Poletti. Dobivena je lokacijska dozvola i u pripremi je izvedbeni projekt za istočni krak zaobilaznice, a čekaju se one za proširenje groblja u Cerionu i izgradnju mrtvačnice u Svetom Ivanu.

Spomenuo je da pripremaju tzv. bordo knjigu s popisom općinske imovine, a spreman je i program potreba svih sela Višnjanštine. Osim toga, kako je rekao, pokrenuli su samo točkaste izmjene Prostornog plana, što će omogućiti realizaciju poslovne zone te mrtvačnice i parkinga na groblju u Bačvi.

– Za komunalno poduzeće Montenes kupljen je traktor s kosilicom te rabljena kombinirka. Traktor je plaćen dvjestotinjak tisuća kuna, a ranije je samo jedna košnja trave Općinu koštala osamdeset tisuća!, rekao je Poletti. Program za socijalu vrijedan 284 tisuće kuna uključuje naknade za potrebite građane, sufinanciranje prijevoza učenika i 11 stipendija za studente. TZ je prestao služiti isključivo za prijavljivanje gostiju, osnovan je KUD i oživljena Limena glazba, održani informatički tečajevi sufinancirani od Općine i u staroj jezgri organizirani različiti događaji.

Na pitanje je li točno da se više od četrdeset posto proračuna od 13,45 milijuna kuna temelji na prodaji nekretnina, Poletti je odgovorio potvrdno, ali dodao da s obzirom na trenutnu strukturu prihoda nemaju drugog izbora te da 6,5 milijuna ulažu u razvitak općine i stvaranje novih vrijednosti. Što se tiče sudbine palače Sinčić, rekao je da nema konkretnih informacija, ali će ih vjerojatno imati u roku od dva mjeseca. Silos je u privatnom, Agrokorovom vlasništvu i Općina ne može utjecati na njegov opstanak, ali su dopisom zatražili informacije o tome što se planira s njime. Za korištenje Ureda hrvatskih županija u Bruxellesu odlučili su se radi zastupanja Višnjana u europskim institucijama, pristupa informacijama i sudjelovanja u projektima, što će Općinu koštati samo četvrtinu spominjanog iznosa od 70 tisuća kuna, rekao je Poletti. Novozaposleni su samo pravnica, po jedna osoba u računovodstvu i Turističkoj zajednici te direktorica VIRA-e i Montenesa, svi na određeno vrijeme.

– Načelnik radi ogroman posao, kojega bi se malo tko prihvatio za osam tisuća kuna, nekima od novih zaposlenika će prestati radni odnos kad kompletiraju svoje zadatke, a drugi su spremni otići ako izgubimo iduće izbore i nova vlast tako odluči, rekao je na presici predsjednik Općinskog vijeća Peter Poletti. Potvrdio je da oporbenjaci nisu dobivali zapisnike s poglavarstava i kao razlog naveo prezaposlenost djelatnika. Tu je obavezu sada dobila pravnica i problema više neće biti, obećao je i obavezao se provjeravati da pozivi za poglavarstva i vijeća redovito stižu novinarima, što dosad nije bio slučaj.

O nedostatku informacija, za što ih IDS-ovci optužuju, rekao je da načelnik Mattich na sjednicama vijeća detaljno objašnjava prijedloge odluka, a oporbenjaci su sukladno izbornim rezultatima dobili određen broj članova u općinskim odborima i povjerenstvima, pa su imali sva potrebna saznanja iz prve ruke, napomenuo je Poletti.

K.Flegar, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email