NEWS
VALFRESCO 10/23S

VIŠNJAN: OPĆINSKO VIJEĆE USVOJILO PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA IDUĆU GODINU OD 10,21 MILIJUN KUNA

15.12.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / VIŠNJAN: OPĆINSKO VIJEĆE USVOJILO PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA IDUĆU GODINU OD 10,21 MILIJUN KUNA
321GO092998.jpg

Niz amandmana podnijeli su preksinoć višnjanski IDS-ovci na predloženi proračun za iduću godinu, koji je usvojen sa šest glasova za i pet protiv. »Težak« 10,21 milijun kuna, 21 posto više od lanjskog, proračun usmjerava veći dio novca u industrijsku zonu Višnjan – Milanezi jer će, dugoročno, snažnije gospodarstvo vraćati novac, obrazložio je načelnik Angelo Mattich. Zona bi tako u sljedećoj godini »povukla« oko milijun kuna iz općinskog proračuna, najprije za projektnu dokumentaciju, a potom i kanalizaciju, vodo i elektroinstalacije te pristupni put.

Nije izostavljeno ni proširenje groblja u Cerionu ni druga faza kanalizacije – za potonje zasluge pripadaju Neviji Poropat i njenom sazivu, dodao je Mattich. Po deset tisuća kuna rezervirano je za sanaciju odlagališta Košambra te obnovu voznog parka komunalnog poduzeća Usluga, a pet tisuća ide Vijeću talijanske nacionalne manjine.

Na intervenciju IDS-ovaca, povećane su donacije Zdravom gradu i uvršteno uređenje društvene prostorije u Cvitanima. Proširenje groblja Cerion načelnik je predložio kroz dvije faze, ocijenivši gradnju pedeset novih grobnih mjesta u prvoj fazi sasvim dovoljnom za potrebe tamošnjih stanovnika. No oporbenjaci su na čelu s Marinom Perkatom ustrajali na svih sto mjesta, s čime su se složili i građani na prošlogodišnjoj javnoj raspravi. Njihov je amandman jednoglasno prihvaćen te je početna cijena planirana za groblje skočila s 350 na 500 tisuća kuna.

Anđelo Štenta (IDS) u jednom je trenutku »izvukao« navodnu Mattichevu izjavu da IDS više brine o mrtvima nego o živima. Mattich ga je upitao je li siguran da je ta izjava objavljena uz njegovo ime i prezime te upozorio Štentu na ozbiljnost onoga što je izrekao, no oporbenjak je ostao pri svome, navodeći da je izjava izašla u »Glasu Istre«. Mattich se obvezao ispitati slučaj i čak ga uvrstiti na dnevni red!

– Prvi put osjetio sam da konstruktivno diskutiramo i zajednički pokušavamo riješiti problem, a onda je gospodin Štenta krenuo u destrukciju, razočaran je bio nezavisni Petar Radovan.

Nije prošao amandman opozicije o prebacivanju tristo tisuća kuna namijenjenih za industrijsku zonu u gradnju mrtvačnice u Bačvi. Poropat se dotakla i asfaltiranja cesta prema selima.

– Budemo li čekali da se prethodno položi sva infrastruktura, nećemo daleko stići, a asfaltiranje će nam se isplatiti kroz poskupljenje tamošnjih općinskih nekretnina, navela je Poropat. Mattich je podržao ovakvo razmišljanje, iako u proračunu nema novca za realizaciju svih željenih projekata odjednom.

Poropat je upitala smatraju li je vladajući nepodobnom za sudjelovanje u sastavljanju proračuna. Kao članica pripadnog odbora trebala je u tome imati učešća, no donačelnik Graziano Černeka uručio joj je gotovu verziju proračuna kada je već bilo prekasno za izmjene, rekla je. Černeka se branio da je imala dovoljno vremena za primjedbe, a Mattich ustvrdio da je iznimno poštuje te mu nikad nije bila namjera isključivati je iz rada odbora. Pročelnik Mladen Buršić, po struci pravnik, potvrdio je zakonitost procedure kojom je proračun dospio na vijeće, mada se bilo teško oteti dojmu da je odbor, iako nenamjerno, svoj posao poprilično traljavo odradio.

Budući da su na nedavnoj sjednici iscrpljena sva vijećnička pitanja i prijedlozi, ovo je zasjedanje proteklo bez aktualnog sata.

M. DODIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
IRONMAN S-23