VIŠNJAN: OPĆINSKO POGLAVARSTVO O ZAKUPU ZEMLJIŠTA I NAKNADAMA OPĆINSKIM VIJEĆNICIMA I ČELNICIMA

24.03.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / VIŠNJAN: OPĆINSKO POGLAVARSTVO O ZAKUPU ZEMLJIŠTA I NAKNADAMA OPĆINSKIM VIJEĆNICIMA I ČELNICIMA
359Matic.jpg

  VIŠNJAN – Većinu preksinoćnje maratonske sjednice Općinskog poglavarstva »odnijele« su dvije točke – rasprava o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta i izdavanje potvrda za ostvarivanje prava na državni poticaj, te prijedlog naknada za članove Vijeća i Poglavarstva, načelnika i njegova zamjenika. Pitanje poljoprivrednog zemljišta stiglo je na dnevni red nenadano: dok u općinskoj upravi prikupljaju zahtjeve građana za zakup, tijekom vikenda netko je samoinicijativno zaorao nekoliko hektara zemljišta da bi ostvario državni poticaj. To je ubrzalo raspravu o davanju zemljišta u zakup.

Zaprimljeno 155 zahtjeva za 786 parcela

»U radu« ove točke sudjelovali su Eligio Bernobić, Mario Peršurić i Valter Žiković, koji su izvijestili članove Poglavarstva da je dosad zaprimljeno 155 zahtjeva za čak 786 parcela. Stanje na terenu je raznoliko – za neke parcele javila se jedna, a za druge više osoba, ima slučajeva da neki imaju od deset pa čak do 30 parcela, većini zakupaca istekao je ugovor, koji nisu imali s kime obnoviti, samo njih desetak ima još važeći ugovor, a mnogo je onih koji zemlju obrađuju bez ikakvih »papira«. Odbor za poljoprivredu odredit će, uz one koje je propisala država, posebne kriterije, a s natječajem će se izaći što prije, da bi do početka svibnja, kad istječe rok, poljoprivrednici mogli steći pravo na državne poticaje za ovu godinu. Što se tiče poljoprivrednih kultura za koje rok za dobivanje državnih poticaja istječe 25. ožujka, i to za one od 2005. godine, članovi Poglavarstva složili su se da Općina, dijelom i zbog najnovijih događanja, neće izdavati nikakve potvrde.

Neće se izdavati potvrde

Potvrde se neće izdavati zbog zloupotrebe posjeda državnog poljoprivrednog zemljišta i davanja pogrešnih podataka o korištenju tog zemljišta, sve do provedbe javnog natječaja, što će se obaviti po hitnom postupku. Budući da ljudi ilegalno, preko noći, podižu višegodišnje nasade, sugerira se svim građanima da se u to ne upuštaju, jer će morati odgovarati poljoprivrednoj inspekciji, zaključak je Općinskog poglavarstva. Članovi općinske vlade složili su se da jedan od kriterija, uz one koje je već propisala država, za budući zakup svakako bude duljina dosadašnjeg obrađivanja zemljišta, no o tom i ostalim kriterijima odlučit će se naknadno, a konačnu riječ imat će vijećnici. Članovi Poglavarstva opširno su analizirali isplate iz proračuna na račun troškova i naknada za rad općinskih tijela do 15. lipnja prošle godine, usporedivši ih s istim troškovima nakon preuzimanja »nove vlasti« te novim naknadama nakon osnivanja Poglavarstva. Sudeći po financijskoj analizi, ovi su se troškovi od uspostave nove vlasti tek neznatno povećali.

Veće naknade vijećnicima i čelnicima

Dogovorene su nove naknade: vijećniku za prisustvovanje sjednici pripada jedna dnevnica, što iznosi 170 kuna, dopredsjedniku Vijeća 340, a predsjedniku 680 kuna. Tri člana Poglavarstva dobivat će mjesečno za četiri sjednice neto 1.500 kuna, donačelnik 3.500 kuna, dok će načelnik, profesionalac, imati plaću u iznosu od 8.000 kuna. Oni neće dobivati dodatne naknade za rad u komisijama i Vijeću. Ovaj prijedlog treba potvrditi Vijeće. Istom prigodom donesena je odluka o razrješenju svih odbora Općinskog vijeća kao i povjerenstva za provedbu postupka nabave roba i usluga, te su imenovana dva povjerenstva za nabavu robe i usluga i to za vrijednost do 200 tisuća i iznad 200 tisuća kuna. Predsjednik prvog je Saša Brčić, a drugog načelnik Angelo Mattich. Ukidanje odbora obrazloženo je činjenicom što njihov rad sada preuzima Poglavarstvo koje će, po potrebi, imenovati nove. Ostaju tek stalne komisije: mandatno-verifikacijska te odbor za imenovanja i razrješenja. Dana je suglasnost na idejni projekt obiteljske kuće Adrijana Štifanića i usvojen zaključak o raspisivanju natječaja za veterinarske i ostale usluge. Imenovan je odbor za pripremu projekta Međugeneracijskog centra Višnjan, na čelu s načelnikom, te pokrenuta inicijativa da Općina dobije svoj grb, zastavu i lentu.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email