NEWS
Ljekarna

VIŠNJAN: NAKON VIŠE OD ČETIRI DESETLJEĆA PONOVNO OSNOVANA LIMENA GLAZBA

15.02.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / VIŠNJAN: NAKON VIŠE OD ČETIRI DESETLJEĆA PONOVNO OSNOVANA LIMENA GLAZBA
864Visnjan_limena.jpg

 U prepunoj dvorani općinske vijećnice preksinoć je ponovno, nakon 43 godine, osnovana limena glazba, odnosno puhački orkestar. Svečanosti je prethodilo više zanimljivih pojedinosti kojima je inauguracija novog orkestra pretvorena u svečani doživljaj bogat i sadržajima i emocijama. Općinski načelnik Angelo Mattich nazvao je to stvaranjem glazbenog srca jednog mjesta koje je nastalo okupljanjem mladih koncem prošle godine i njihovom željom za ozbiljnijim glazbenim radom. Članovi Općinskog vijeća na jednoj prosinačkoj sjednici odlučili su da Općina osnuje orkestar te voditeljem imenovali Elvisa Soldatića. Vijećnik Branko Kovačić tom je prigodom obećao priskrbiti dio novca za nabavku novih instrumenata i sav je pripremni posao u malo više od dva mjeseca okončao na zadovoljstvo svih.

Dvadeset i tri sjajna instrumenta

Kada se okupila veća grupa mladih, ali i starijih zaljubljenika u note, općinari su pripremili teren za nabavku instrumenata. I tako su preksinoć svim svojim sjajem zasjala 23 instrumenta od kojih je dvanaest kupio sam Kovačić. Kako je rekao načelnik Mattich, nova glazbala koštaju više od 150 tisuća kuna, od toga je 35 posto financirao Kovačić, a ostalo će Općina i još neki donatori. Voditelj Soldatić navodi da su svi svirači u protekla dva mjeseca svladali program teorije glazbe i solfeggio, sada slijedi konkretan posao, odabir instrumenata. – Ja sam odrastao uz limenu glazbu, jer je moj otac svirao u staroj višnjanskoj limenoj glazbi, a ja sam, kao dječak, pratio njegove nastupe. To mi se duboko urezalo u sjećanje i sebi sam jednom rekao: prvi put kada se bude limena glazba osnivala u Višnjanu, ja ću pomoći. To sam obećanje sada rado izvršio i jako sam sretan zbog toga, rekao je Kovačić.

Banda osnovana 1875.

Donačelnik Graziano Černeka prisjetio se kraće povijesti limene glazbe u njihovoj općini, pa su se mnogi iznenadili kada su čuli da je prva »banda« osnovana 1875. godine, prva u ovim krajevima, a njen prvi voditelj (do 1892. godine) bio je Giorgio Korva. Punih 50 godina, od 1893. do 1892., višnjanske je limenjake vodio Giovanni Mocibob, koji je ujedno bio i sindaco. Posljednji voditelj, od 1953. do 1963., bio je Angelo Labignan, kojeg je, nakon prerane smrti u 32. godini, kraće vrijeme pokušavao zamijeniti Eđidio Berneš, ali u tome nije uspio, pa je te godine dugogodišnja tradicija djelovanja limene glazbe prekinuta.

 

Blagoslov i rođendanska torta

Slavlju su se priključili i ovdašnji svećenici – Alojzije Baf, Zorko Ritoša, koji je nove instrumente blagoslovio, te Stipan Bošnjak koji je pročitao jedan psalam u kojem se govori kako su Izraelci slavili Boga uz različite instrumente. Dopredsjednik višnjanske Zajednice Talijana Erminio Ferletta novoosnovanom je orkestru darovao fotografije nekadašnjih sastava limene glazbe koje su sa zanimanjem razgledali stariji članovi tražeći na njima sebe ili svoje očeve. Jedan od njih, uzbuđen i sretan, Đenio Frkadin, ovom je prigodom darovao tortu mladim sviračima, a poslije, razgledavajući instrumente, prisjećao se davnih dana kada je i on svirao. Onda su voditelj Soldatić i Danijel Velić odsvirali nekoliko polki. Uslijedilo je druženje uz kolače koje su ispekle vrijedne domaćice. 

V. Medvedec, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email