Višnjan: Loša informiranost i proračun koji služi osobnim interesima

07.10.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan: Loša informiranost i proračun koji služi osobnim interesima
918GO158454.jpg

Ponukani time što na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća nije bilo novinara te što su informacije s Poglavarstva šture i nedostatne, a stanovništvo neinformirano, Klub vijećnika IDS-a Višnjana preksinoć je održao konferenciju za novinare. Tom su se prilikom osvrnuli na zadnji rebalans proračuna, zapošljavanje nove direktorice općinskog poduzeća Montenes i višnjanske razvojne agencije VIR te loše obavještavanje o radu Poglavarstva.

Na zadnje dvije sjednice Vijeća novinari nisu bili prisutni, a posljednja se nije čak ni snimala. Građani su zakinuti za informacije, ne znaju što se događa, a teza da bi Vijeće trebalo biti kontrolor Poglavarstva ovdje »ne drži vodu«, uvodno je rekla predsjednica Kluba vijećnika Nevija Poropat. Komentirajući proračun navela je da su u polugodišnjem izvještaju o proračunu rashodi bili za 11 posto veći od prihoda, da bi se za devet mjeseci prihodi znatno povećali i to na račun prodaje velikog kompleksa građevinskog zemljišta bez parcelacije. Taj je kompleks kupila jedna osoba, što otvara mogućnost gradnje većeg naselja, a što će pak zbog nedostatne komunalne infrastrukture opteretiti Općinu i njene građane. Kome je, za koliko i kako to veliko zemljište prodano – nitko ne zna.

– Općina će na taj način prihodovati 4,8 milijuna kuna, što je polovica godišnjeg proračuna, dok se s druge strane smanjuju prihodi od prodaje i zakupa poljoprivrednog zemljišta, što znači da na Višnjanštini nema razvoja poljoprivrede, veli Poropat. Vijećnici IDS-a ukazuju na velike troškove za reprezentaciju – 55 tisuća kuna, proslava za Dan općine stajala je 100 tisuća kuna, koliki je i trošak proračunske rezerve i nespomenuti rashodi, potom višnjanske ljetne večeri koštale su 65 tisuća kuna, a 20 tisuća izdvojeno je za stručna putovanja. Vijećnici IDS-a podržavaju rad novog Međugeneracijskog centra, za što je predviđeno 135 tisuća kuna, ali ne znaju dokle se stiglo u tom projektu ni što je za nj radila Sanda Bravar Radizlović, koja je ugovorom o djelu bila vezana uz taj projekt. Vijećnici su negodovali i zbog ukidanja 3.000 socijalnih kuna za vrtić, agroudruga dvije godine nije dobila ni kune za sadni materijal, nije uplaćeno ništa za hospicij, već dvije godine nije bilo natječaja za studentske stipendije, sela se maksimalno zakidaju.

– Gledajući pojedine stavke, veli Poropat, to je proračun osobnih interesa.

Osim što u Općini nemaju sluha za potrebe malog čovjeka, Anđelo Štenta je ogorčen »skidanjem« milijun kuna u proračunu predviđenih za Poslovnu zonu Milanezi, kao i 350 tisuća kuna za mrtvačnicu u Svetom Ivanu, 300 tisuća za DPU Lakoneto-Kanali, a nema ni 1,5 milijuna kuna različitih potpora.

– Uspješni Milan Stanić razriješen je funkcije v. d. direktora Montenesa, a na njegovo mjesto, kao i na mjesto direktorice VIR-a imenovana je Sanda Bravar Radizlović, tako da ona sada obavlja dva posla, a ne znamo je li bilo javnog natječaja za to, ni kolika joj je plaća. Umjesto Općinskog vijeća Skupštinu obje ustanove čini samo jedan član, a to je načelnik Angelo Mattich, koji se ponaša kao da je Općina u njegovu vlasništvu, rekao je Štenta.

Da mnogo toga ne štima što se javnosti rada općinskih vlasti tiče, potvrdio je u nekoliko primjera i vijećnik Ivan Sinožić. Njihovi su vijećnici uskraćeni za informacije pa ih tako ne mogu pružiti ni svojim biračima, kojih nije bilo malo. Posebno je ogorčen što se ne daju studentske stipendije – rečeno je da će se davati krediti i da će se izraditi pravilnik, ali to nije učinjeno pa Sinožić smatra da se samo bogata djeca u ovoj općini mogu školovati. Smeta ga i manjak informacija za više komunalnih djelatnosti na području Višnjana, a otkako je načelnik Mattich na vlasti, veli, nije bilo ni jednog javnog natječaja, sve su pozivni, na kojima posao dobivaju njihovi prijatelji i partneri. Uređuje se parkiralište, veli Sinožić, bez projekta, nadzora i dozvole, parkić ispred Općine također, netransparentni su radovi na kanalizaciji, a Poropat dodaje da su stabla uz koja se gradi parkiralište oštećena. Sve obavlja, vele, tvrtka Istrakop, čiji je vlasnik član Poglavarstva. Zanima ih i zašto je tvrtka Brkodrvo oslobođena 50 posto komunalnog doprinosa za izgradnju velike poslovne hale.

V. Medvedec, Glas Istre

posjetite: www.visnjan.hr :):)

Print Friendly, PDF & Email