NEWS
valfresco

Višnjan: IDS-ovci se žale na neinformiranost

18.12.2006. 00:00; Učitavanja: 85; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan: IDS-ovci se žale na neinformiranost

 Aktualni sat zadnje sjednice Općinskog vijeća najviše su, očekivano, iskoristili vijećnici IDS-a. Nevia Poropat negodovala je jer nije, kao što joj je obećano, dobila odgovore na pitanja koja je postavila na prethodnoj sjednici. Što se pisanih odgovora, općinski načelnik Angelo Mattich rekao je da su svi materijali zbog pojednostavljenja postupka dostavljeni predsjedniku Kluba vijećnika IDS-a Anđelu Štenti. Na to je Štenta rekao da s materijalima nije mogao upoznati vijećnike svog kluba jer su mu dostavljeni dan nakon što je klub održao svoju sjednicu.

Predsjednik vijeća Peter Poletti obećao je da će se ubuduće traženi materijali dostavljati svakom vijećniku osobno.

Štenta je tražio odgovor na svoj zahtjev da predstavnik Kluba vijećnika IDS-a prisustvuje sjednicama poglavarstva. Zanimalo ga je i temeljem kojih kriterija je poduzeće Brko drvo oslobođeno 50-postotnog iznosa plaćanja komunalnog doprinosa. Takvu odluku ocijenio je kao očito predizborno obećanje sadašnjeg općinskog vodstva prema jednom od svojih simpatizera u zamjenu za njegovu podršku. Zatražio je također da mu se dostavi kompletan troškovnik radova i nadzora nad radovima na uređenju središta Višnjana, trga, Zagrebačke ulice i parkirališta.

Načelnik je odgovorio da poglavarstvo radi prema svom poslovniku i da su sjednice uvijek otvorene za predstavnike medija. Trenutno ne vidi potrebu da ostale osobe prisustvuju sjednicama osim kada poglavarstvo ocijeni da je ikoga potrebno pozvati. On je rekao da postoje utemeljeni razlozi za potpuno oslobađanje poduzeća Brko drvo komunalnog doprinosa. Naime, to je poduzeće prigodom uređenja svog poslovnog prostora, prema procjenama vještaka, uložilo u javnu komunalnu infrastrukturu znatna sredstva. Poropat je na to upitala o kakvoj se pristupnoj cesti radi kada se poslovni prostori poduzeća Brko drvo nalaze uz glavnu državnu prometnicu te je tražila odgovor hoće li se isti kriteriji primijeniti na ostale, na što je Mattich kratko odgovorio da hoće.

Predsjednik vijeća Poletti zamolio je Štentu da ne iznosi neutemeljene ocjene tko je kome što prije izbora obećao, kao što je to učinio ocijenivši odnos Općine i poduzeća Brko drvo, prihvativši to osobno kao uvredu. Za radove u središtu Višnjana Mattich je rekao da će Štenti biti dostavljeni traženi materijali.

Ivan Sinožić također je negodovao zbog slabe informiranosti o radu poglavarstva, što shvaća kao skrivanje informacija pred vijećnicima.

Općinski pročelnik Mladen Buršić potvrdio je da je do sada vijećnicima dostavljeno 16 zapisnika sa sjednica poglavarstva, što je oko polovica dosad održanih sjednica, odnosno zaostatak od oko tri mjeseca. Razlog je tome, kako je rekao, njegova prezauzetost obiljem ostalih poslova. Mattich je upitao Sinožića koliko je puta došao ili nazvao sjedište Općine ili njega osobno i informirao se o bilo čemu u vezi s općinskim aktivnostima. Načelnik je naveo da ga je od oporbenih vijećnika jedino Štenta dva-tri puta telefonski kontaktirao, ali je s njim prekinuo komunikaciju zbog vrijeđanja.

K.Klarić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email